EVS – UMvoluntariis – Braga, Portugalia

EVS Braga

Localitatea desfasurarii stagiului: Braga, Portugalia

Perioada stagiului EVS: 2 luni, 1 septembrie 2018 – 31 octombrie 2018

Organizatia coordonatoare: Universitatea din Minho (UMinho)
Afla mai multe

Intr-o singura saptamana, peste 5.000 de romani au spus DA voluntariatului

SNV 2018

Comunicat de presa – 22.05.2018

In perioada 14-20 mai 2018, voluntari de varste diferite din 32 de judete ale tarii s-au mobilizat cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV), pentru a-si arata implicarea in cele 63 de comunitati in care activeaza, din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi sau Timisoara pana in Medgidia, Pietrari, Valea Calugareasca sau Saschiz. SNV este un eveniment anual aflat la cea de-a saptesprezecea editie, initiat si coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat cu intentia clara de a dovedi ca si in Romania oamenii fac voluntariat si organizatiile si institutiile de asemenea recunosc aceasta valoare si o promoveaza.

Saptamana Nationala a VoluntariatuluiSloganul editiei 2018 - „Voluntariatul te tine in priza”- a oferit energie si entuziasm echipelor de voluntari din cele 115 organizatii si institutii partenere ale evenimentului. Acestea au organizat, la indemnul acest slogan “electrizant”, nu mai putin de 266 fapte bune – actiuni diverse de voluntariat din varii domenii, de la educatia copiilor, ajutorarea celor defavorizati, pana la protectia si infrumusetarea mediului inconjurator sau promovarea sportului si a sanatatii in comunitatile lor din diverse colturi ale tarii. Provocarea din acest an a fost implicarea in echipele de voluntari si a seniorilor, a caror experienta si pricepere poate oferi un plus in organizarea si construirea activitatilor de voluntariat, contribuind in acelasi timp si la un dialog sporit intre generatii, la activarea tuturor fortelor pozitive dintr-o comunitate si la maximizarea potentialului de participare al fiecarei comunitati in parte. Este prima editie a SNV in care, prin incercarea de a stimula voluntariatul intergenerational, am sarbatorit diversitatea voluntariatului si prin varietatea varstelor celor implicati, pentru ca “Voluntariatul nu are varsta” nu e doar un slogan, ci o realitate.

SNV 2018 Peste 20.000 de oameni au beneficiat in urma activitatilor organizate de echipele de voluntari care s-au mobilizat in aceasta saptamana si care vor continua sa se implice in programele pe termen lung ale partenerilor locali. Participantii la evenimente au avut ocazia sa interactioneze cu voluntarii si sa se familiarizeze cu munca acestora, s-au bucurat de activitatile planuite special pentru publicul larg sau au beneficiat direct din urma implicarii voluntarilor. De la actiuni de infrumusetare prin plantarea de arbusti si flori, la curatarea parcurilor si a strazilor din sate si orase, de la ore de limba engleza sau de dansuri de societate, pana la ateliere de creatie si ore de joaca pentru copii din centre sociale, de la coafarea beneficiarelor unui centru de zi pentru varstnici, pana la competitii sportive si promovarea unui stil de viata sanatos, de la oferirea de pachete de mancare si spectacole pentru seniorii din centrele de asistenta pana la organizarea unor vizite de socializare si programe artistice pentru copiii si varstnicii institutionalizati, voluntarii au ales sa isi canalizeze energia catre comunitatea lor si sa demonstreze tuturor ca voluntariatul poate fi o cale pentru ameliorarea sau chiar rezolvarea problemelor pe care le observam in jurul nostru si ca nu trebuie sa ramanem pasivi.

Marturie stau imaginile si povestile culese pe parcursul saptamanii, disponibile pe pagina www.facebook.com/saptamanaSNV, respectiv pe www.saptamanavoluntariatului.ro. Raportul national SNV 2018, care va fi lansat in perioada urmatoare, va aduce la un loc toate cele 266 de actiuni de voluntariat desfasurate, evenimente de promovare si de recunoastere a meritelor voluntarilor prin care organizatiile partenere au sarbatorit voluntariatul si in SNV2018, devenind o colectie inspirationala de rezultate imbucuratoare si de dovezi ale bunatatii si implicarii.

Pentru a reflecta entuziasmul si prospetimea voluntariatului, dar in acelasi timp si crezul comun al voluntarilor in beneficiile incontestabile ale participarii active, SNV prilejuieste si colectia „Portret de voluntar”, disponibila la www.facebook.com/saptamanaSNV.  Inca din 2007, publicatia aduna la un loc crampeie din viata voluntarilor care presara Romania cu fapte bune, dar si dovezi ale cauzelor si organizatiilor pentru care activeaza voluntarii, experientele pe care le traiesc si gandurile impartasite de acestia. „Portret de voluntar” este o publicatie anuala editata de Pro Vobis in urma unui apel public de nominalizari primite de la organizatii si institutii care implica voluntari, din intreaga tara. In 2018, voluntarii au fost invitati sa ne trimita cele mai reprezentative fraze si cuvinte pe care ei le asociaza cu experienta lor de voluntariat, iar colega noastra Andreea Sirb, in cadrul programului ei de internship pentru organizarea SNV, a transformat fotografiile si cuvintele voluntarilor in portrete animate, rezultand o colectie de voie buna si dovezi ca… “se poate”.

“Intreaga saptamana a fost de altfel o demonstratie continua a acestui “se poate” – se poate mai bine, se poate mai mult, se poate mai frumos, se poate impreuna. Trebuie doar sa vrem. In jurul nostru exista o multitudine de organizatii si institutii care zi de zi cauta modalitati de a schimba in bine realitatea din imediata apropiere, de a-si aduce contributia. Foarte multe dintre aceste structuri cauta oameni care sa li se alature, care sa le inteleaga cauzele si sa vrea sa ajute. Adica voluntari. Asadar, nu trebuie decat sa va uitati in preajma, sa alegeti in ce domeniu simtiti ca vreti sa va implicati si sa va oferiti timpul, energia, ideile. Restul vine de la sine. Si astfel, participarea, implicarea, intr-ajutorarea, mult dorita si asteptata schimbare – se vor intampla pe tot parcursul anului, nu doar in SNV. Si vor fi mai mult decat niste cuvinte din asa-zisa “ONGeza”, vor fi realitati!” (Corina Pintea, Director executiv – Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat).

Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta: Dana Popa, programe[a rond]provobis.ro, tel. mobil 0755 – 045 105, tel. fix. 0264 – 412 897, www.provobis.ro,  www.facebook.com/asociatiaProVobis.

 

 

 

Build Solid Ground

SG_EU_Powerpoint_TMP

Build Solid Ground: Dezvoltarea intelegerii critice si a implicarii active pentru Obiectivul de Dezvoltare Durabila “SDG11″ si “Noua Agenda Urbana 2030″ (Habitat III), pentru promovarea dreptului la locuire, dreptului la proprietate imobiliara si a oraselor durabile si sustenabile. 

Din luna noiembrie 2017, am pornit cu mult elan intr-o noua aventura. Sub titlul si in cadrul proiectului Build Solid Ground, se concentreaza eforturile a 14 organizatii puternice din Europa de a facilita implicarea activa a cetatenilor europeni in sustinerea dezvoltarii sustenabile globale, prin cresterea nivelului de constientizare si a educatiei in acest domeniu.

Rezultatele urmarite de proiect sunt:

- promovarea in randul cetatenilor europeni a drepturilor, nevoilor, solutiilor si angajamentelor globale din domeniile dreptului la locuire, la detinerea de teren si dezvoltarea oraselor sustenabile;

- motivarea si informarea grupurilor tinta prin informare cu privire la tematicile proiectului, in cadrul unor evenimente de invatare non-formala;

- dezvoltarea de competente si oportunitati pentru grupuri cheie, spre a deveni actori activi in campanii de informare si advocacy, dar si in actiuni de voluntariat privind tematicile proiectului.

Partenerii din Romania. Habitat  for Humanity Romania, Fundatia Alaturi de Voi si Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat sunt cele 3 organizatii din Romania care vor pune in lumina, prin activitatile cumulate de proiect, tematica dreptului la locuire accesibila, sigura si non-discriminatorie, explorand si modurile in care voluntarii isi pot aduce contributia pentru atingerea acestor deziderate. Sensibilizarea, informarea si educarea publicului vor avea loc prin evenimente stradale, expozitii, ateliere, cursuri si infiintarea unor puncte de informare in biblioteci publice.

SG_EU_Powerpoint_TMP

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Programul de dezvoltare a educatiei si de crestere a nivelului de constientizare (DEAR).

SNV 2018 – Comunicat de presa

saptamana nationala a voluntariatului 2018

Cluj-Napoca, 14.05.2018

 Începe Săptămâna Naţională a Voluntariatului 2018!

 

Peste 5000 de voluntari se vor implica simultan în activităţi dedicate comunităţii din care fac parte, între 14 și 20 mai, în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului (SNV) – iniţiativă coordonată anual de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca.

SNV debutează azi, 14 mai 2018, sub sloganul „Voluntariatul te ţine în priză”!

Timp de o săptămână, SNV aduce împreună peste 5000 de voluntari de toate vârstele, din toată ţara. S-au întâlnit la linia de start organizaţii şi instituţii din peste 50 de oraşe şi sate, care vor desfăşura sute de activităţi de voluntariat pentru aproximativ 20.000 de membrii ai comunităţilor lor.

Activităţile planificate pentru cele 7 zile sunt foarte diverse, ca în fiecare an: dezbateri, cursuri, expoziţii, workshop-uri creative, prezentări, acţiuni de explorare a mediului înconjurător şi a spaţiilor urbane, campanii de prevenire şi informare, promovarea voluntariatului și a responsabilității individuale. Vor avea loc nenumărate activităţi pentru promovarea unui stil de viaţă activ şi sănătos, dar şi activități culturale, precum promovarea muzeelor, încurajarea lecturii, expoziţii de pictură şi desen, activități ce stimulează învăţarea continuă, incluziunea socială şi colaborarea între generaţii.

“SNV este evenimentul fiecărei primăveri, o înlănțuire de 7 zile pline doldora de acțiuni, interes și atenție pentru voluntariat și efectele sale și o atmosferă prielnică celebrării acestuia. Pentru prima dată, anul acesta Pro Vobis provoacă participanţii și partenerii locali cu o tematică pe care să o adopte în activităţile lor: voluntariatul intergenerațional. Acest tip de voluntariat aduce împreună voluntari din generații diferite, vârstnici, adulți şi tineri, care pun cot lângă cot și umăr lângă umăr pentru schimbarea în (mai) bine a comunităţii lor. Tematica este inspirată de proiectul educațional Erasmus+ CreaTYV, pe care Pro Vobis îl implementează alaturi de 4 alte organizații europene în această perioadă, dar şi de interesul mai vechi al organizației de a dezvolta voluntariatul la toate vârstele, de a demonstra că voluntariatul e potrivit pentru toți și pentru oricine, că mobilizându-ne solidar avem șanse considerabil mai mari de a produce schimbări notabile în jurul nostru. Dragă actual sau viitor voluntar, te invităm să te conectezi la organizațiile și instituțiile din comunitatea ta care sărbătoresc voluntariatul în această săptămână, să le cunoști programele și echipele, să participi la activitățile propuse de ele, să privești cu alți ochi oportunitățile de implicare și, de ce nu, să propui chiar TU activități care ajută pe cineva sau abordează o nevoie. Poți face asta acum sau în orice zi a anului, cu prietenii, cu colegii de clasă sau de birou, cu verișorii și unchii, cu mama sau bunicul; indiferent de ce alegeți să realizați, îți garantăm o energie mai bună, idei noi, vitalitate, zâmbete, satisfacție și chiar poftă de a continua. Pentru că… Voluntariatul te ține în priză!” (Corina Pintea, director executiv Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat).

Detalii cu privire la calendarul activităţilor desfăşurate în cadrul SNV2018 sunt disponibile pe pagina saptamanavoluntariatului.ro/events. Totodată, aveţi ocazia să îi cunoaşteţi îndeaproape pe cei care îşi dedică timpul pentru a face fapte bune, accesând www.portretdevoluntar.provobis.ro, o colecție de povești de voluntari culese de la organizații din intreaga tara, pe care le promovăm cu ocazia SNV.

Contact: Dana Leona Popa (0755 045 105, snv@provobis.ro)

 

SNV este un eveniment naţional care are loc în fiecare an în a treia săptămână a lunii mai. Ajuns la a 17-a ediţie, evenimentul are ca scop principal mobilizarea organizaţiilor şi instituţiilor pentru promovarea şi recunoaşterea importanţei voluntariatului în comunitate. Evenimentul este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca şi activează organizaţii, instituţii şi voluntari din toată ţara.

An de an, evenimentul implică mii de voluntari şi sute de parteneri din localitati urbane şi rurale aparţinând aproape tuturor judeţelor din România. Alături de Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie) şi Ziua Internaţională a Managerilor de Voluntari (5 noiembrie), SNV este un eveniment etalon în peisajul voluntariatului din România, care promovează implicarea şi responsabilitatea civică.

 

slider img pt site 2018

Marturii voluntaresti: EVS de o luna in Cipru

fetele la plecare

Afla mai multe

Contact

provobis@provobis.ro
Tel./Fax: 004-0264-412 897
Program: 09:00-17:00
Cluj-Napoca | Romania

Afilieri