Becoming a Strong House in the EVS Realm

In perioada 25-31 august 2017 am avut bucuria de a organiza un training de poveste, pentru care ne-am pregatit cu atentie si pasiune, rasplatite pe deplin de oamenii frumosi care au decis sa accepte invitatia noastra in taramul magic al EVS.

Becoming a Strong House in the EVS Realm a fost primul training din cadrul proiectului EVS Realm: Masters of the Learning Path, pe care il implementam din martie 2017 in parteneriat cu Politistiko Ergastiri Ayion Omoloyiton (Cipru), ANAWOJ (Polonia) si CEV – Centrul European de Voluntariat (Belgia), fiind finantat prin programul Erasmus +, linia de Parteneriate Strategice – Tineret.

Intreaga aventura a avut loc langa satul Ruscova, in Maramures, in nordul Romaniei, intr-un varf de deal parca uitat de lume, ascuns printre coline verzi si dincolo de drumuri serpuite, unde aerul tare si privelistea ne-au inspirat in fiecare zi.

35Cursul de formare a reunit 28 de participanti din cele 4 tari partenere, reprezentanti ai unor organizatii care se pregatesc sa devina sau tocmai au devenit organizatii gazda pentru voluntari internationali. Desi majoritatea dintre ei sunt incepatori in implementarea proiectelor SEV/EVS, toti au in comun o pasiune deosebita pentru voluntariat si implicarea tinerilor in comunitate si un angajament hotarat din partea organizatiilor lor in a-si atinge misiunile diferite.

Drumul nostru impreuna ne-a purtat de la analiza nevoilor celor implicati – comunitate, organizatie si voluntari – pentru a putea construi un proiect de voluntariat cu impact real, pana la intelegerea modului de a gestiona zi de zi aceste proiecte si apoi la punerea bazelor colaborarilor noastre viitoare.

34Am trecut meticulos prin toti pasii care tin de managementul unui proiect SEV, concentrandu-ne asupra procesului de invatare prin care trece voluntarul si intelegand ce trebuie sa faca organizatiile pentru a se asigura ca aceasta calatorie de invatare stee una plina de semnificatii.  Am discutat despre rolurile celor care pun umarul la desfasurarea proiectelor, despre cazuri concrete din proiecte anterioare, dar si despre ingrediente de succes – esentele tari din sticlute de felurite marimi si culori, cu ajutorul carora putem face diferenta dintre proiecte banale si adevarate experiente de viata.

Am invatat si ne-am inspirat din bogata experienta acumulata de Asociatia Team for Youth Baia Mare, care a gazduit deja peste 190 voluntari SEV (in stagii scurte si lungi deopotriva). I-am luat ca exemplu de buna practica si fiind cei mai aproape de noi, i-am invitat in lumea noastra de poveste. Juste – voluntara SEV din Lituania si Steli – coordinator SEV ne-au facut o vizita si ne-au dezvaluit din modul lor de lucru cu voluntarii, din procedurile prin care se asigura ca nevoile comunitatii sunt luate in calcul in proiectele pe care le propun voluntarilor si din peripetiile generate de viata in comun a voluntarilor, care devin amintiri frumoase pentru acestia si nu motive de suparare.

114Fiecare din participantii nostri a parcurs un proces personal de invatare, fiind ghidati de maestrii din tinut, care de dupa palariile, uneltele si baghetele lor misterioase, au impartasit cu bucurie expertiza acumulata in ani de zile de implementare a proiectelor EVS si de interactiune cu sute de voluntari SEV si zeci de organizatii de gazduire, trimitere sau coordonare, dar si cu Agentiile Nationale, formatorii si mentorii implicati. Asa cum fiecare voluntar SEV concluzioneaza la finalul experientei sale invatarea sa in certificatul Youthpass, si cei 28 de lucratori de tineret din EVS Realm au primit propriile certificate Youthpass precum si cheile magice de intrare in taram.

Sunt multe de spus despre tot ce am descoperit impreuna in saptamana noastra de poveste. Iata doar cateva dintre marturiile noilor maestrii:

Taramul SEV se afla intr-un mediu natural, departe de ceea ce suntem obisnuiti sa vedem in viata noastra de zi cu zi. Este unic. Am invatat multe despre momentele cheie intr-un proiect SEV, despre diferitele roluri ale persoanelor implicate si bineinteles, despre importanta recunoasterii cunostintelor dobandite asa cum sunt ele descrise de persoana care invata. Am cunoscut multi oameni pentru care sunt recunoscatoare. 

Maria – Cipru

 
4Trebuie sa spun ca am invatat foarte multe lucruri si sunt foarte fericita ca am venit. Sunt incantata de calitatea cursului. Am simtit ca toate lucrurile au fost foarte atent gandite si pregatite intrun mod profesionist, cu mare atentie la detalii…. Mi s-a parut foarte folositor pentru cei noi in proiecte Erasmus+ si EVS in special, ca am avut suficient timp sa discutam si sa intelegem toate lucrurile care ne-au fost necunoscute pana acum…. Cel mai important pentru o Organizatie Gazda este sa gandeasca proiectul astfel incat sa raspunda atat nevoilor comunitatii cat si procesului parcurs de voluntar, sa le puna in echilibru, pentru ca nu realizam proiecte EVS doar de dragul de a aduce mai multi oameni.

Katarzyna – Polonia

Taramul EVS este un loc in care trebuie sa gasesti potiunea magica si vocea speciala a povestitorului, pentru a intelege mai bine si pentru a crea o adevarata Cetate EVS. Aceastea are o fundatie, pentru ca toate lucrurile incep de la fundatie. De aici stii cum functioneaza totul si cum te pregatesti. Apoi incepem sa construim sa ajungem cu zidurile tot mai sus. Am deja in minte cateva ideide proiecte si sunt nerabdator sa le incep.

Sven – Belgia

Este o diferenta enorma intre ceea ce sta scris intr-un ghid si ce poti invata povestind cu oameni care au deja aceasta experienta. Pentru mine a fost deosebit de important sa primesc toate aceste exemple si sa formez legaturi cu persoane care au trecut deja prin astfel de proiecte. Am acum acum o serie de „tips and tricks” pe care cu siguranta nu le gaseam altundeva. Sunt tare bucuroasa ca am intrat in aceasta lume.

Lorena – Romania

 

49Pe parcursul celor 5 zile, putin cate putin si fara sa ne dam seama, petrecandu-ne trimpul invatand sau jucandu-ne, legaturile dintre noi au devenit tot mai puternice. Ne-am intors fiecare acasa cu multi prieteni si viitori parteneri in realizarea unor proiecte de voluntariat international de calitate, dar si cu o viziune comuna despre ce inseamna pentru noi calitatea in voluntariatul european si ce masuri trebuie sa luam fiecare din noi in propriile organizatii, pentru a le transforma in adevarate fortarete, pregatite sa infrunte dificultatile si sa gazduiasca noi povesti de invatare, pe drumul mereu unduitor din taramul SEV.

 

Vestea buna pentru primii 28 de locuitori ai acestui taram este ca drumul nostru va continua sa fie unul comun, calatoria nu se incheie la finalul acestui curs, avem planuri impreuna sa consolidam aceasta noua comunitate profesionala, sa invitam in Taramul SEV noi maestri ai invatarii si sa ne sprijinim unii pe altii in viitoarele proiecte pe care le vom implementa. Iar pentru organizatiile care nu au reusit sa intre in taram de la bun inceput, pregatim primul rezultat intellectual al proiectului – designul acestui curs, prin care isi pot instrui chiar ele coordonatorii de proiecte, dar si viitoarele material adresate mentorilor, si un nou curs de formare in vara anului viitor, in Cipru.

 

21462311_512615059087324_8528396597994965505_n