Clubul Coordonatorilor de Voluntari (CCV)

Comunitatea ta profesionala!

Clubul Coordonatorilor de Voluntari e comunitatea ta profesionala, un spatiu informal de intalnire si dialog pe teme relevante pentru munca ta. Daca vrei să:

  • cunosti profesionisti asemeni tie;
  • pui intrebari si sa afli raspunsuri la dileme legate de coordonarea voluntarilor si de dezvoltarea programelor de voluntariat;
  • impartasesti experiente pozitive (sau negative) si lectii invatate in domeniul gestionarii voluntarilor;
  • dezbati teme relevante pentru munca de coordonator de voluntari;
  • afli idei noi pentru a deveni mai eficient in munca ta;
  • promovezi profesia de coordonator de voluntari

atunci Clubul Coordonatorilor de Voluntari este locul potrivit pentru tine!

Despre Clubul Coordonatorilor de Voluntari

Clubul coordonatorilor de voluntari este un program al Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Avem o experienta de peste 10 ani in dezvoltarea si promovarea voluntariatului in Romania, prin derularea de programe specifice, activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati. Pro Vobis face parte din grupul de actiune pentru implementarea Anului European al Voluntariatului 2011 in Romania.

CCVDe ce un Club al Coordonatorilor de Voluntari?

În spatele programelor si actiunilor de voluntariat se afla intotdeauna un grup dedicat de persoane care se ocupa de recrutarea, coordonarea, sprijinirea si motivarea acelor voluntari. Fie ca sunt angajati sau voluntari, prin know-how-ul si experienta lor, coordonatorii voluntarilor transforma pasiunile acestora in actiuni eficiente pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta societatea.

Credem cu tarie ca un coordonator de voluntari este un om cheie in bunul mers al activitatilor de voluntariat, de al carui profesionalism si experienta depinde in buna parte succesul acestora. Coordonatorii de voluntari se confrunta adesea cu sarcini complexe, de multe ori beneficiind de prea putin sprijin, de prea putine resurse sau de prea putin timp (in cazul acelora care au un rol mai cuprinzator in cadrul unei organizatii).

Dezvoltarea voluntariatului in Romania s-a concentrat preponderent pe cresterea numarului de voluntari, mai degraba decat pe imbunatatirea capacitatii organizatiilor de a gestiona voluntarii deja existenti, de a imbunatati rezultatele programelor care implica voluntari si de a le oferi acestora o experienta de voluntariat de calitate. Voluntariatul nu poate genera rezultate si satisfactii fara o buna gestionare a voluntarilor. Noua strategie Pro Vobis este concentrata pe cresterea calitatii lucrului cu voluntarii, in special prin servicii si programe adresate profesionalizarii practicienilor care lucreaza in mod direct cu acestia. E timpul sa transformam cresterea calitatii coordonarii voluntarilor in prioritate, iar voi, coordonatorii de voluntari, sunteti o veriga esentiala in acest demers.

Legatura dintre voluntari bine gestionati si voluntari mai eficienti a fost dovedita in multe randuri. In SUA, un sondaj la nivel national din 2004 a relevant decalaje semnificative in ceea ce priveste capacitatea organizatiilor de a gestiona voluntarii si necesitatea de a dezvolta „capacitatea organizatiilor de a mobiliza, gestiona si maximiza resurselor de voluntariat” (A unified national response to the 2004 Volunteer Management Capacity Study, National Human Services Assembly). Pe plan international, nevoia de dezvoltare a coordonatorilor de voluntari a fost recunoscuta si adresata odata cu infiintarea unor asociatii profesionale pentru coordonatorii/managerii de voluntari, in tari precum Australia, Canada, Irlanda, Noua Zeelanda, Scotia, Singapore si Statele Unite ale Americii. Mai mult, tocmai pentru a recunoaste meritele celor care sunt responsabili de mobilizarea si gestionarea unui numar impresionati de voluntari, data de 5 noiembrie a fost stabilita drept Ziua Internationala a Coordonatorilor de Voluntari.

Ce va propunem

Va propunem un spatiu de dialog si schimb de experienta, pe care l-am denumit Clubul Coordonatorilor de Voluntari, care:

  • sa faciliteze si sa ofere sprijin pentru a realiza peer-to-peer networking a celor implicati in gestionarea de voluntari la nivel local, regional si national,
  • sa creeze un spatiu de comunicare in care sunt prezentate teme si probleme esentiale pentru persoanele care gestioneaza voluntari in cadrul organizatiilor si institutiilor din Romania,
  • sa promoveze educatia permanenta si dezvoltarea profesionala a coordonatorilor de voluntari,
  • sa creasca vizibilitatea si statutul celor care coordoneaza voluntari, promovand profesia de coordonator de voluntari.

Organizarea Clubului Coordonatorilor de Voluntari

Vom avea intalniri periodice la Bucuresti si o intalnire anuala la nivel national pentru a marca Ziua Internationala a Coordonatorilor de Voluntari, sarbatorita anual in data de 5 noiembrie.

Intalnirile Clubului

Prima intalnire de prezentare a CCV a avut loc in data de 4 noiembrie 2011, la Bucuresti, pentru a ne cunoaste reciproc, a ne descoperi interesele comune si a face planuri de viitor impreuna. Rasfoieste aici sumarul intalnirii! Au urmat alte intalniri pe parcursul anului 2012 si 2013.

Contact

Carmen Marcu
comunicare@provobis.ro | tel. 0755 045 102

Ne gasesti si pe Facebook la http://www.facebook.com/clubulcoordonatorilor