Rezultatele campaniei „No Hate Speech de la A la Z”

Centrul de Voluntariat Cluj Napoca a mobilizat in luna februarie 16 organizatii nonguvernamentale si 194 de voluntari,  care s-au implicat in “Campania No Hate Speech de la A la Z” si au organizat 16 evenimente publice, prin care au sustinut lupta impotriva discursului instigator la ura.

189 de voluntari, coordonati de cele 16 organizatii beneficiare in proiectul “Managementul Voluntarilor de la A la Z”, au dedicat 1934 de ore pentru a realiza 16 evenimente publice de constientizare a publicului cu privire la efectele pe care le are discursul instigator dar si pentru a crea contexte in care persoane expuse discriminarii sa poata sa intractioneze si sa comunice cu cei care folosesc un limbaj discriminator fata de persoane cu dizabilitati fizice si mentale, rromi, persoane private de libertate, consumatori de droguri, bolnavi de HIV, persoane care sufera de boli incurabile in faza terminala sau persoane discriminate pe criterii de varsta.

1583 de beneficiari directi ai campaniei au participat, in cele 16 locatii in care au avut loc evenimentele, ca spectatori la patru piese de teatru forum si teatru de improvizatie, cititori in doua in biblioteci vii, participanti la o cafenea publica, participanti la evenimente anti bullying in scoli, participanti la dezbateri si ateliere de creatie colaborativa cu grupuri discriminate (persoane cu dizabilitati sau persoane private de libertate) sau au fost vizitatori la expozitii in care au fost expuse rezultatele atelierelor de creatie sau vizitatori la expozitii Photovoice.

Pe parcursul celor 21 de zile de campanie, 10 creatii artistice, realizate de detinute ale peniteciarului Targsor impreuna elevi ai Liceului de Arta Carmen Sylva, au fost expuse intr-un centru comercial din Buzau, 21 de persoane suspuse constant discriminarii (persoane cu diverse forme de dizabilitate, fosti consumatori de alcool, rromi, etc.) au devenit carti in bibliotecile vii organizate in Bucuresti si Sfantu Gheorghe. Peste 190 spectatori la piesele de teatru realizate in Iasi, Deva, Giubega si Bucuresti au cautat solutii pentru rezolvarea problemelor legate de discriminarea pe criterii etnice legate de sex sau orientarea sexuala expuse in cele 4 piese. 52 de tineri au participat la o cafenea publica in Piatra Neamt si la un atelier in Sibiu, unde au dezbatut teme legate de discriminarea pe criterii de varsta si respectiv modalitati de diminuare a climatului de stigma si discriminare asociata persoanelor cu dizabilitati, in special psihice si intelectuale. Peste 1000 de elevi din 48 de clase de liceu din Nasaud, Satu-Mare si Bucuresti s-au implicat in Campania “No hate Speech de la A la Z” si au reazliat afise prin care au transmis mesaje se sustinere a campaniei. 10 persoane cu dizabilitati au colaborat cu 42 de elevi din Targu Mures si au realizat creatii artistice impreuna, dar mai mult decat atat au avut ocazia sa interactioneze direct si sa-si demonteze diverse prejudecati.

 “Va impartasesc cu drag ca am fost la piesa de Teatru Forum din Iasi. Exceptionala transpunerea unei situatii discriminatorii, minunat mijloc de interventie social, exceptionla echipa de non-actori si minunati spect-actorii care au intervenit pentru schimbare.A declarat Elena Zanet spectator la piesa de teatru forum din Iasi, de profesie bibliotecar.

Campania nationala s-a desfasurat in 12 judete din tara in perioada 9-28 februarie si s-a inscris in campania “No Hate Speech” initiata de Consiliul Europei.  La nivel national, camania a fost coordonata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului “Managemenul Voluntarilor de la A la Z”

Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se deruleaza din luna aprilie 2014 pana in luna martie 2015 si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia.

Pentru infomatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.