Training in Managementul Voluntarilor pentru 16 coordonatori de voluntari din 12 judete si Bucuresti

In perioada 15-18 iulie 2014 a fost organizat la Maguri-Racatau, jud. Cluj, cursul de managementul voluntarilor din cadrul proiectului “Managementul voluntarilor de la A la Z”, implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca si in cadrul caruia Pro Vobis este partener.

16 organizatii neguvernamentale din intreaga tara au putut sa afle noi secrete care asigura succesul muncii cu voluntarii. Acestea au fost selectate intr-o cursa stransa, in care s-au inscris 69 de organizatii, cele 16 selectate fiind din localitatile Sibiu, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca (2 organizatii), Satu Mare, Bistrita, Tirgu Mures, Bucuresti (3 organizatii), Sf. Gheorghe, Deva, Craiova, Brasov și Piatra Neamt.

Colega noastra Corina Pintea a fost unul dintre cei 3 formatori prezenti la curs, alaturi de reprezentanta CVCN si cea a partenerului IOGT Tippetue din Norvegia. Pe parcursul celor 4 zile de curs, prin metode interactive, dinamice si non-formale, participantii au trecut prin toti cei 9 pasi ai sistemului de managementul voluntarilor, analizand diversele maniere de abordare a voluntarilor si de organizare a muncii lor cu acestia, pentru a asigura atat atingerea obiectivelor programelor de voluntariat, cat si satisfactia voluntarilor si mentinerea acestora in cadrul organizatiei. Am avut prilejul sa le prezentam cursantilor noutatile Legii Voluntariatului si reglementarile care aduc modificari si un impact direct asupra muncii lor de zi cu zi cu voluntarii, legate de obligativitatea contractului de voluntariat si a fisei de post pentru vountari, posibilitatea acordarii de certificate voluntarilor in urma activitatii lor de voluntariat, dar si necesitatea stabilirii de politici si proceduri clare de lucru cu voluntarii, pentru a incorpora toate aceste obligatii prevazute de noua lege 78/2014. Un alt element important al discutiilor a fost motivarea voluntarilor, preocupare constanta a tuturor organizatilor. Concluzia la finalul celor 4 zile de curs a fost ca motivarea voluntarilor e un efort constant al organizatiei, e un cumul de tehnici de lucru, masuri concrete pe care le pot lua coordonatorii de voluntari dar tine si de atitudinea generala fata de voluntari si de abordarea zilnica a acestora si a implicarii lor.

Ultima zi a cursului a prilejuit discutii mai detaliate pe tematica No Hate Speech, participantii urmarind videoclipul campaniei initiate de Consiliul Europei si discutand despre principiile miscarii, dar si despre multiplele manifestari ale acestui fenomen, atat in mediul online, cat si in afara lui. Fiecare din cei 16 participanti prezenti a gandit si planificat un eveniment public de constientizare impotriva discursului instigator la ura, pe care organizatia sa il va implementa in luna februarie 2015, formand astfel o caravana cu 16  actiuni comunitare ce vor contribui la campania europeana ,,No hate speech”. Ideile de evenimente publice au luat in considerare grupurile-tinta cu care lucreaza organizatiile beneficiare ale proiectului ( persoane dependente de droguri, pacienti, persoane cu probleme de sanatate mentala, persoane aflate în detentie,  grupuri minoritare, copii aflati in situatii de risc, comunitati rurale, grupuri dezavantajate social etc.)

Proiectul ,,Managementul Voluntarilor de la A la Z” se deruleaza din luna aprilie 2014 pana in luna martie 2015 si este finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) în Romania cu suma de 34 942 euro. Partenerii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca in cadrul proiectului sunt Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia.