Ce facem la pensie?

46503353_2563576386987652_8468601323506368512_nNu am mai fost de mult la un training care sa ma faca sa ma gandesc asa de mult la pensie; la cum va arata viata mea in cateva zeci de ani si mai ales, sau mai bine zis, cum as putea s-o fac sa arate. Recunosc de pe acum: lucrurile suna mult mai bine decat as fi crezut. In noiembrie anul trecut, in cadrul proiectului CiVi am avut ocazia de a ne gandi la voluntariat putin diferit de cum suntem obisnuiti sa o facem. Impreuna cu reprezentati de la 7 centre de voluntariat din tara, am participat la training-ul “Senior volunteering” oferit de OKA – Volunteering Hungary – Centre of Social Innovation si am invatat mai mult decat ma asteptam.

Am pornit cursul cu cateva date statistice relevante:

–          74,91 ani – speranta de viata in Romania, si 75,44 in Ungaria (Natiunile Unite – Population Division)

–          Populatia Europeana imbatraneste, in 2017, 19% au implinit 65 de ani, procent care creste constant in ultimii ani (https://www.statista.com/statistics/253408/age-distribution-in-the-european-union-eu/)

–          60-65 de ani varsta medie de pensionare

Vestea buna: dupa retragerea din activitate, cei mai multi dintre noi vom avea inca 15-20 de ani pe care putem sa ni-i petrecem in cel mai frumos mod posibil.

Am vorbit mult despre Active Ageing sau imbatranirea activa. Sigur, odata cu inaintarea in varsta se desfasoara procesele natural care ne afecteaza atat fizic cat si psihic. Totusi, cu putina grija, in timpurile in care traim acum, putem vorbi de imbatranire.. de succes!

Caracteristicile acestui tip de inaintare in varsta includ: posibilitatea de interactiune si socializare, relatii semnificative cu alte persoane, pastrarea unui nivel de productivitate, de relevanta, o buna stare de sanatate,  mentinerea activitatii fizice si a unui nivel ridicat de functionalitate cognitiva. Avand in vedere ca vorbim despre aproape 20% din populatie, ne-am gandit si la unele caracteristici ale celor care au trecut de 65 de ani. Daca vorbim de cei care se apropie de varsta de pensionare sau tocmai s-au retras din activitate, vorbim de persoane cu vaste cunostinte profesionale, cu multe contacte sociale in domeniul lor, cu o extraordinara experienta de lucru si de viata, cu un nivel de sanatate care acum poate fi foarte ridicat si cu mult timp si multa energie de oferit.

Noi ‘tinte’ pentru fiecare dintre noi! Cum putem ajunge acolo? Am gasit parte din raspuns tocmai in activitatea care ne-a adus pe toti impreuna: voluntariatul! Te tine activ, in continua colaborare cu altii, in continuu exercitiu al abilitatilor fizice si psihice. Dar pana sa ajung eu la varsta asta, am descoperit cu bucurie ca sunt o multime de voluntari seniori gata sa ofere cele mai frumoase exemple.

In zilele urmatoare am continuat sa exploram domeniul voluntariatului pentru seniori. Am vazut ce presupune un program de voluntariat pentru seniori, care sunt specificitatile de care trebuie sa tinem cont atat la planificarea activitatii cat si in comunicarea cu si despre voluntarii pe care ii implicam.

Am discutat despre motivatia specifica voluntarilor seniori si ce ii tine activi si implicati intr-un astfel de program. Am intalnit voluntari seniori si coordonatori de programe de voluntariat destinate acestora. Am discutat cu ei despre cele mai potrivite tipuri de activitati si despre provocari si beneficii.

A fost o saptamana intensa, cu multe noutati, in care m-am bucurat de timpul petrecut cu alti manageri de voluntari si profesionisti in domeniu si in care am adunat si multe resurse pe care abia astept sa le impartasesc.

Diana Bere – Director programe

28943420331_1f479b319b_b