Voluntariat in Europa, cu SEV

Doi tineri implicati in diverse proiecte de voluntariat pentru comunitatea clujeana au plecat in Europa, au trait experienta vietii ca voluntari acolo si s-au reintors acasa cu idei si entuziasm inzecit.

Bogdan Romanica, de 24 de ani, s-a implicat timp de 7 luni ca voluntar intr-un proiect al unei organizatii nonguvernamentale din Olanda, prin intermediul programului EVS/SEV – Serviciul European de Voluntariat, finantat de Comisia Europeana. SEV da posibilitatea tuturor tinerilor europeni intre 18 si 30 de ani sa se implice in proiecte de voluntariat in alte tari europene si participante in program, pentru a le dezvolta valori precum solidaritatea si toleranta si pentru a se dezvolta personal si profesional intr-o maniera nonformala.

„Din perioada facultatii am inceput sa visez la cum ar fi viata mea intr-o alta tara, inconjurat de oameni straini, unde nimeni nu imi intelege limba, obiceiurile. Imi inchipuiam ca doar asa, in acele conditii, pot sa ma descopar cu adevarat, sa ma inteleg si sa fiu ceea ce eu trebuie sa fiu.

Am descoperit SEV prin contactele avute cu diferiti tineri implicati in programul european Tineret in Actiune. Am aplicat sa fiu voluntar in cadrul Atlantic Bridge, o organizatie crestina internationala de tineret. Misiunea Atlantic Bridge era crearea de legaturi de prietenie, intelegere si daramarea zidurilor de ignoranta, neintelegeri, prejudecati intre oameni. Organizatia lucra cu tineri cu varste intre 14 si 18 ani din diferite grupuri sociale, familii, cu diferite credinte si valori, intre care noi incercam sa construim legaturile. Activitatile mele in Olanda au fost variate si aveam un program flexibil, unde imbinam munca de birou, de prospectare, cu organizarea de schimburi de tineret, scrierea de proiecte. In cadrul organizatiei eram 4 voluntari SEV, eu si trei fete, din Lituania, Germania si Belgia si fiecare din noi a fost responsabil pe o anumita regiune, unde trebuia sa creem o retea de contacte si suport regional, sa ne intalnim cu tineri si sa infiintam un club de tineret.

Experienta ca voluntar SEV in Europa mi-a oferit multe lucruri si m-am dezvoltat pe multe planuri. Am invatat sa fiu mai structurat si organizat, sa imi planific si sa anticipez actiuni viitoare. Am dobandit multe abilitati sociale, de comunicare intr-o limba straina. Mi-am dezvoltat mult si creativitatea si privesc lucrurile ca o oportunitate de invatare continua. Poate cel mai important aspect pe care l-am invatat in Olanda este ca daca vrei ceva, prin dragoste, pasiune, munca multa si seriozitate se poate obtine. Misiunea organizatiei olandeze la care am activat a avut si ea un impact important asupra mea. Mi-am dat seama cat de mult se limiteaza oamenii in relatiile cu cei din jur. Mi-am impins limitele personale si am invatat ce inseamna cu adevarat sa construiesti o legatura sincera si cu cei cu care probabil nu ai vrea. Am realizat ca pentru a fi inteles trebuie prima data sa intelegi, pentru aceasta am dobandit mai multa rabdare, toleranta si curiozitate. Aceasta experienta a fost cel mai bun proces de dezvoltare personala pe care l-am avut.

Experienta de voluntar in Olanda a insemnat pentru mine in primul rand implinirea unui vis. A insemnat bucurii, dar si dezamagiri, neintelegeri culturale, dar si prietenii pe viata. A insemnat diversitate in gandire si obiceiuri. A insemnat „viata la tara” sub nivelul marii intr-un sat olandez din cea mai conservatoare si religioasa provincie a Olandei. Calatorii lungi si frumoase, cu nopti dormite pe saltele in camere de voluntari SEV. A insemnat sute de km de mers pe bicicleta, apa multa si vant puternic. Independenta, libertate, credinta, incredere si dragoste.

 

Unii dintre voluntarii SEV veniti in Olanda au venit intr-o tara noua pentru a fi cat mai departe de tara lor, unii pentru ca nu au putut incepe ceva la ei acasa si au vrut sa amane acest lucru, unii din dragoste pentru calatorit si farmecul de a fi intr-o cultura straina, unii pentru ca nu stiu ce sa faca in viata si au venit sa afle raspunsurile, unii pentru a invata o limba noua, altii pentru a salva lumea sau cel putin pentru a o face mai buna, iar altii doar pentru distractie. Sunt multe motive, dar pana la urma cred ca fiecare avea ceva in comun cu ceilalti: dorinta de a face mai mult in aceasta viata.

Daca inainte de a pleca as fi putut alege mai multe directii spre care sa merg, acum pot spune ca stiu sensul pe care vreau sa-l urmez. Lucrand cu tinerii mi-am dat seama ca imi place foarte mult acest lucru si vreau sa devin un lucrator de tineret profesionist si sa initiez proiecte de dezvoltare sociala. Vreau sa ma implic tot mai mult. Am o serie de idei pe care trebuie sa vad cum le voi adapta societatii romanesti sau poate voi adapta societatea romaneasca la ideile mele..

Pentru mine Serviciul European de Voluntariat a fost un lucru magic. A aprins in mine o energie care este in continua crestere. Este o energie care ma duce spre lucrurile care ma pasioneaza, spre educatie, spre transmiterea unor valori morale, spre schimbare si optimism. Dupa ce am revenit in Romania, am voluntariat mult in ONGuri care lucreaza cu tineri, precum Prison Fellowship si Fundatia Noi-Orizonturi. In timpul stagiului de voluntariat in Olanda am simtit mult dorinta de a infiinta o asociatie prin care sa-mi pun in aplicare viziunea mea asupra muncii cu tinerii. Acest lucru s-a materializat la inceputul lunii noiembrie, cand s-a nascut asociatia Dreams for Life, prin care ii sprijinim pe tineri sa-si descopere sensul autentic in viata, spre dezvoltarea lor si a comunitatii. Uitandu-ma la mine, la cine sunt acum, pot spune cu tarie ca SEV schimba vieti.”

*

O alta clujeanca, Ioana Bere, implicata de mult timp in activitatile Asociatiei Mirakolix – care promoveaza cultura jocului printre clujeni prin organizarea de evenimente si seri de jocuri de societate si nu numai, a ales sa plece tocmai in Finlanda pentru a participa ca voluntara la un proiect al asociatiei International Youth Center Villa Elba.

„Sa fiu voluntar in Finlanda a fost cu siguranta o experienta provocatoare. Am ajuns in Finlanda in 4 ianuarie, si am gasit un loc care parea sa fie initial un capat de lume, acoperit de zapada si uitat in intuneric si frig. Oamenii pe care i-am cunoscut si cu care am lucrat aici, marea majoritate din cadrul organizatiei mele gazda, Departamentul de Cultura si timp liber Nykarleby, au avut grija sa-mi arate cat de diferiti pot fi ei de stereotipul clasic care-i catalogeaza pe finlandezi ca fiind reci si distanti.
De-a lungul celor 6 luni, am lucrat cu copii intr-o gradinita si intr-o scoala, fiind implicata in activitatile lor zilnice. Am avut de asemenea ocazia sa gandesc si sa organizez activitati suplimentare pentru tinerii din Nykarleby, impreuna cu alti voluntari din zona, de-a lungul Saptamanii Europene a Voluntariatului. Pe langa activitatea din scoala si gradinita, am fost implicata in toate evenimentele derulate de organizatia mea gazda, avand astfel ocazia sa intru in contact cu comunitatea locala. Pe toata perioada sederii mele aici am intrat in contact atat cu localnicii, cat si cu alti voluntari veniti din tot felul de parti ale lumii, astfel incat, desi e asa un orasel mic, experienta mea in Nykarleby a facut ca lumea mea sa creasca foarte mult intr-un timp atat de scurt. Si, spre surprinderea mea, am avut parte de mai mult soare si lumina decat ma asteptam.

Desi s-ar fi putut crede ca dupa un asemenea stagiu de voluntariat intensiv (30 de ore pe saptamana) o sa-mi treaca cheful de munca voluntara, experienta mea in Finlanda nu a facut decat sa ma motiveze si mai tare in a desfasura cat mai multe activitati voluntare care sa imi aduca satisfactii personale pe care am invatat sa le apreciez foarte mult. Mi-am continuat asadar activitatea in organizatia mea de suflet, din care fac si parte de mai bine de 5 ani –  Centrul de jocuri Mirakolix, si mi-am dat seama ca imi lipseste mult atmosfera foarte vie, caracteristica unui mediu de voluntari SEV, drept pentru care m-am hotarat si i-am convins si pe ceilalti membrii ai organizatieti, sa ne acreditam si sa primim si noi voluntari din alte colturi ale lumii!

Asadar in momentul de fata lucrez la scrierea unui proiect SEV prin care, daca eu oricum nu mai pot sa plec SEV undeva, sa-i aduc pe ei la mine! Mi-am dat seama ca imi doresc sa continui sa fiu activa in mediul ONG, pentru ca in mediul asta ma simt inconjurata de oameni cu care am foarte multe lucruri in comun. Si, de asemenea, ca odata intrat in familia SEV nu mai ai cum sa iesi si ca e foarte frumos sa gasesti variante in care sa continui sa fii implicat intr-o forma sau alta in aceasta miscare, in care eu cred cu tarie!”

*

Pentru mai multe detalii despre SEV – Serviciul European de Voluntariat puteti intra pewww.voluntareuropean.ro. Această rubrică face parte din proiectul “Voluntari activi în România şi Europa” – derulat de Pro Vobis-Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu A.R.T. Fusion şi Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca şi finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune. Proiectul îşi propune să informeze cu privire la voluntariat în general şi Serviciul European de Voluntariat în mod special.