You are currently viewing Amenzi pentru ONG-uri

Amenzi pentru ONG-uri

Joi, 18 aprilie, 2024, s-a publicat în Monitorul Oficial LEGEA nr. 100 din 16 aprilie 2024, care aduce modificări importante Legii voluntariatului, nr. 78/2014.

Noul articol 23^1 prevede amendă contravențională, între 10.000 și 20.000 lei, pentru nerespectarea unor prevederi din Legea voluntariatului.

Așadar, de acum înainte va trebui să fim și mai atenți la respectarea următoarelor obligații, în calitate de organizație gazdă:

  • Încheierea unui contract de voluntariat nu poate avea scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestațiilor respective – art 10 (1)
  • Înregistrarea contractului de voluntariat în registrul de evidență al voluntarilor trebuie să se realizeze înainte de începerea activității – art 11 (4)
  • Contractul de voluntariat conține obligatoriu cel puțin următoarele elemente – cf. art 11 (6):
    • datele de identificare a părților
    • descrierea activităților pe care urmează să le presteze voluntarul
    • drepturile și obligațiile părților
    • stabilirea cerințelor profesionale, a abilităților sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente
    • condițiile de reziliere a contractului
  • Organizația-gazdă este obligată să țină evidența voluntarilor, a duratei și a tipului activităților desfășurate și evaluării voluntarilor, pe baza criteriilor stabilite în regulamentul intern – art 11 (10)

În situația nefericită în care ITM ar aplica o astfel de amendă, se aplică prevederile din OG 2/2001, adică organizația ar putea plăti jumătate din minimul legal în 15 zile, adică 5.000 de lei.

Pe site-ul voluntariat.ro puteți găsi modele gratuite pentru documentele obligatorii prevăzute de lege (contract, fișa voluntarului, registrul de evidență al voluntarului, fișa de protecție, certificat de voluntariat) dar și multe alte resurse utile pentru voluntari și coordonatorii de voluntari!

Pro Vobis

Misiunea PRO VOBIS este de a dezvolta voluntariatul prin activitati de instruire, consultanta, cercetare si facilitarea colaborarii tuturor factorilor interesati si de a promova voluntariatul in Romania ca resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea.

Lasă un răspuns