Peste 200 de reprezentanți ai mișcării de voluntariat au participat la consultările privind normele metodologice de aplicare a Legii 78/2014

Împreună cu partenerii noștri de la Fundația de Sprijin Comunitar, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler am desfășurat în perioada 14 iunie – 8 iulie 2021 opt evenimente de consultare cu privire la normele metodologice care să însoțească Legea Voluntariatului nr. 78/2014, demers organizat în cadrul proiectului Coaliția pentru Voluntariat. Dezbaterile au reunit peste 200 de persoane din întreaga țară, direct implicate în  derularea de programe de voluntariat și în managementul voluntarilor — organizații neguvernamentale, grupuri de inițiativă și instituții publice care implică voluntari.  

Cele opt evenimente regionale, desfășurate pe parcursul a patru săptămâni, sunt parte a demersurilor Coaliției pentru Voluntariat de a îmbunătăți cadrul de aplicare a Legii Voluntariatului. Desfășurate online, întâlnirile au reprezentat contextul propice pentru a fi aduse în prim-plan subiecte de interes pentru mișcarea de voluntariat din România: de la problemele întâmpinate în aplicarea corectă a legii, necesitatea încheierii documentelor specifice cu voluntarii, până la recunoașterea voluntariatului sau implicarea instituțiilor publice în susținerea voluntariatului. Evenimentele au reunit, pe rând, organizații și instituții din toate cele opt regiuni de dezvoltare ale țării.

În urma realizării consultărilor online cu stakeholderi implicati în mișcarea de voluntariat, alături de membrii Coaliției pentru Voluntariat, vom realiza o propunere preliminară a pachetului de norme metodologice de aplicare a Legii Voluntariatului. Propunerile vor fi dezbătute alături de stakeholderi în toamna acestui an, într-o nouă serie de consultări. Totodată, vor fi create mecanisme de dialog între organizațiile care implică voluntari și factorii de decizie de la nivel local și național, pentru a crea infrastructura de colaborare în teritoriu și pentru a accesa resurse informaționale relevante în domeniu.

***

Proiectul Coaliția pentru Voluntariat este derulat de Fundația Serviciilor Sociale Bethany, în parteneriat cu  Fundația de Sprijin Comunitar, Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și Norges Frivilligsentraler, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a consolida mișcarea de voluntariat la nivel național ca mijloc de implicare și conștientizare civică. Proiectul beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 248.990 Euro și este derulat în perioada martie 2021 – februarie 2023.

Despre Programul Active Citizens Fund România 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.     

Când mai veniți, doamna?

După cum poate știți deja, ne preocupăm de un an și ceva încoace de o formă de voluntariat mai aparte, pe care ne dorim să o promovăm și să o vedem adoptată cu succes, cât mai des, și la noi: voluntariatul de familie. Am publicat un articol mai descriptiv când am pornit acest proiect, pe care te invităm să-l citești dacă nu ai făcut-o încă. 

În cercetările noastre am avut plăcuta surpriză să descoperim niște experiențe care ne-au bucurat și inspirat deopotrivă și pe care vrem să le împărtășim cu voi. Cele două organizații ale căror voluntari ne-au povestit din experiența lor sunt Asociația Lindenfeld – Programul educațional “Ajungem MARI” și Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Am întrebat voluntarii de ce au ales activitatea și mai ales de ce împreună cu un alt membru al familiei. Redăm mai jos o parte din experiența voluntarilor care au ales să se implice ca familie în activitățile asociației. Pentru mai multe experiențe și informații vă încurajăm să urmăriți https://familyvolunteering.eu/blog/.  E o lectură consistentă, dar promitem că merită!

Mă numesc Anghel Ioan și sunt voluntar al asociației ,,Ajungem Mari”, filiala Sibiu, împreună cu soția Diana și fiica mea Denisa. 

Ideea de a fi voluntari toți membrii familiei, s-a născut din faptul că, trebuia să oferim din energia noastră, din timpul nostru liber, din cunoștințele noastre…și altora, dar împreună, pentru a fi siguri că DOAR așa, putem să reușim în dificila misiune de VOLUNTAR!

Pot să spun că, alegând să facem voluntariat ,,la comun”, adică toată familia, a fost pentru copii din acel Centru de plasament, ceva inedit…Sper din tot sufletul să le fi insuflat acestora ideea de FAMILIE, de unitate în cadrul familiei (contrar modelului din familiile din care proveneau)

Am vrut să fim model nu doar pentru copii, ci și pentru ceilalți voluntari, inspirându-i, motivându-i, ajutându-i, mobilizându-i, apreciindu-i! Sper că am reușit! De fapt…SUNTEM CONVINȘI” 

Fac această activitate împreună cu soția mea de cativa ani, și asta ne aduce o bucurie imensă. Sa îi vedem la geam jubiland cand ajungem, și să avem parte de atâtea îmbrățișări sincere la despărțire, sunt niște bucurii de neprețuit pentru noi. Am ales să facem împreună acest voluntariat pentru că este o nevoie comună a noastră de a îi ajuta pe alții, dar și pentru că împreună putem transmite copiilor un mesaj mai echilibrat, nici prea drastic, cum ar fi al meu, nici prea de răsfăț, cum ar fi al soției

Cel mai frumos moment e când vezi bucuria copiilor și zâmbetele lor sincere când le-a ieșit ceva greu. Ceva ce nu credeau ca pot face. Pot fi exerciții la matematică sau activități fizice. Iar asta, sincer, ne înmoaie, și ne dă curajul să continuăm.

În cazul nostru, beneficiul cel mai important este sprijinul reciproc, atunci când te mai demoralizezi, atunci când vezi că deși ai avut sperante mărețe legate de o inițiativă, nu s-a întâmplat chiar așa. În astfel de momente, poți vorbi deschis, cum poate nu ai vorbi cu un alt voluntar, și astfel să îți recapeți încrederea.” 

Am ales să fac voluntariat împreună cu soțul meu pentru că amândoi am avut aceeași motivație, de a ajuta, iar împreună, cunoscându-i abilitățile e ușor să facem echipă și să venim cu idei noi și provocatoare pentru copii.

Ne aduce multă bucurie să vedem copiii și tinerii care la începutul activității noastre erau destul de demotivați si cu puțină încredere în ei, zâmbitori, neîncrezători, dorindu-si specific dezvoltarea în anumite domenii, fericiți cu rezultatele pe care le obțin” 

Avantajele de a fi împreună voluntari sunt multe, dintre ele poate cel mai important este puterea exemplului, faptul că mergem impreuna le oferă copiilor ocazia de a vedea ce înseamnă colaborarea, discutarea situațiilor cu păreri diferite, împărțirea sarcinilor, responsabilitatea, și nu în ultimul rand înțelegerea celuilalt. Special este faptul de a participa alături de soția mea la o activitate frumoasă, cea de a împărtăși. Fiind impreuna în această activitate ne conferă ocazia de a discuta diferitele situații întâlnite „în teren”, o altă perspectiva fiind întotdeauna binevenită.” 

La noi în familie voluntariatul a început cam acum 15 ani, când soțul meu a înființat ViitorPlus, asociația pentru dezvoltare durabilă, un ONG care derulează programe de educație pentru mediu, antreprenorial social, împăduriri, reutilizare și reciclare, voluntariat pentru mediu, amenajare eco-turistică, construcție de panouri solare. Participam cu toată familia la plantările organizate de ViitorPlus, primăvara și toamna, în fiecare an, de când copiii noștri aveau 1 an și 5 ani.

Maria a început și ea voluntariatul la „Ajungem Mari” din acest an și lucrează cu un băiețel de cls V lecțiile la matematică. Este foarte încântată de el și-mi spune că merge bine!

De ce am ales să fac asta? În primul rând, pasiunea soțului meu pentru voluntariat a fost o reală inspirație pentru mine și, în al doilea rând, pentru că îmi place să lucrez cu copiii.

Mă bucur mult când se deschid către mine și povestesc sau când mă întreabă: „Când mai veniți, doamna?”

Beneficiile voluntariatului în familie sunt imense. În primul rând activitățile făcute împreună întăresc relația de familie și apoi reușim să transmitem copiilor noștri niște valori prin intermediul faptelor, nu doar prin vorbe. Și cunoaștem o mulțime de oameni faini.” 

Îmi aduc aminte că am început să fac voluntariat când eram în liceu. Uneori trebuia să am grijă de sora mea (cu 13 ani mai mică) și o duceam și pe ea la CVCN. Am încercat să găsesc ceva și pentru ea, să o implic chiar dacă era doar în joacă. 

A fost plăcut  și distractiv să facem asta împreună. Mai târziu când a crescut, am încurajat-o  să se implice ca voluntar iar ea și-a amintit de toate lucrurile făcute împreună așa că a decis să se alăture aceleiași organizații, ceea ce va fi drăguț pentru toată lumea pentru că deja au oarecum o istorie împreună.” 

Anca, voluntară CVCN

Îmi amintesc de prima dată când sora mea (Anca) m-a dus la CVCN unde făcea voluntariat. Aveam 5-6 ani… Cred că a încercat să îmi explice ce făcea dar nu cred că am înțeles. Am știut doar că într-o zi vreau să fiu și eu parte din asta. 10 ani mai târziu pe când îmi doream să mă implic în activități noi am ales voluntariatul în aceeași organizație. Știam că Anca avusese o experiență plăcută la CVCN și asta era cumva dovadă că va fi la fel și pentru mine.” 

Nico, voluntară CVCN

Programul educațional “Ajungem MARI” al Asociației Lindenfeld susține pe termen lung copiii și tinerii instituționalizați și din medii defavorizate pentru a “AJUNGE MARI, adulți responsabili și independenți”. Programul, extins astăzi în multe județe din țară, este cu siguranță semnificativ și de mare impact, a fost recunoscut și multiplu premiat și în cadrul Galei Societății Civile 202, motiv pentru care vă recomandăm să aflați mai multe despre el aici

Misiunea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca este de a dezvolta voluntariatul ca modalitate de implicare a cetățenilor în rezolvarea problemelor comunității clujene. Prin proiectele sale, CVCN muncește pentru un “Cluj solidar, în care toți cetățenii se implica în rezolvarea problemelor comunității, oferindu-și timpul, cunoștințele, abilitățile, energia, talentele sau experiența pentru o comunitate mai sănătoasă și mai frumoasa.”

Împreuna cu alte 5 țări europene derulăm proiectul Erasmus+ 𝘍𝘰𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘷𝘪𝘴𝘪𝘰𝘯 – 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘺 𝘷𝘰𝘭𝘶𝘯𝘵𝘦𝘦𝘳𝘪𝘯𝘨, 𝘯𝘦𝘸 𝘧𝘰𝘳𝘮 𝘰𝘧 𝘦𝘯𝘨𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵 prin care ne dorim să încurajăm și să susținem dezvoltarea acestei forme de voluntariat. Partenerii noștri în proiect sunt: Hrvatska volontira, Freiwilligen-Zentrum Augsburg, Stiftelsen Vestre Aker Frivilligsentral, CEV – Centre for European Volunteering, Volunteer Ireland

Ghidul Vaccinării Anti-Covid pentru Societatea Civilă

În circumstanțele actuale, societatea civilă are capacitatea de a responsabiliza cetățenii și de a consolida încrederea în soluțiile pe care le avem la îndemână în lupta cu virusul! Tocmai de aceea, la inițiativa Asociației Young Initiative și împreună cu alte patru organizații partenere – World Vision România, Forumul Tinerilor din România, Federația YMCA România, Asociația Școlile Satelor Noastre, vă oferim un ghid menit să sprijine organizațiile non-profit care doresc să susțină campania națională de vaccinare împotriva COVID-19. 

Afla mai multe

ESCapada din Varșovia – Testimonial Elena Saucă

Curând voi putea spune că au trecut deja trei luni de când am încheiat una din cele mai complexe, și complete ESCapade de până acum și pe măsură ce timpul trece, experiența devine tot mai valoroasă. Și tocmai de aceea am decis să o transpun în cuvinte- sper să vă inspire și pe voi să acționați acolo unde sunteți!

Afla mai multe

Locuirea și Dezvoltarea Durabilă – chestionar

Vă invităm să alocați câteva minute pentru a răspunde la întrebările din acest chestionar. Prin el vrem să aflăm ce știu și ce cred oamenii despre ajutorul extern și problemele globale, cum ar fi accesul la locuințe decente și drepturile funciare în țările în curs de dezvoltare.

Prin acest chestionar, care vine la finalul proiectului Build Solid Ground, ne-am propus să aflăm dacă există modificări la nivelul de conștientizare cu privire la locuire sau în ceea ce privește atitudinea fiecăruia în acest domeniu.

Afla mai multe

Contact

provobis@provobis.ro Tel./Fax: 004-0264-412 897 Program: 09:00-17:00 Cluj-Napoca | Romania

Afilieri