Caravana „Urmeaza voluntarii!”

CARAVANA Urmeaza Voluntarii a fost o initiativa de promovare a implicarii in comunitate ca modalitate de a aborda problemele locale prin efortul comun al cetatenilor. Sub indemnul „Urmeaza voluntarii!” CARAVANA si-a propus sa cheme la implicare oamenii din 14 comunitati diferite si sa inspire o tara intreaga sa le urmeze exemplul. Timp de 3 saptamani, urmele voluntarilor CARAVANEI au trasat concentric pe harta României semnele entuziasmului si dedicarii lor, inspirand oamenii din comunitatile locale din intreaga tara sa fie ALTFEL, sa renunte la nepasare si sa se implice dupa puterile fiecaruia, pentru a aduce o schimbare pozitiva in viata semenilor lor si in a localitatii in care traiesc.

“Respect si iubesc voluntarii. Sper sa fie din ce in ce mai numerosi si mai determinati sa faca mult bine in jurul lor, sper, mai ales, sa-si poata convinge prietenii, semenii ce minunat sentiment ai când faci cuiva viata un pic mai usoara, mai frumoasa!” declara Cristina Topescu, unul dintre Ambasadorii de suflet ai Caravanei.

CARAVANA “Urmeaza Voluntarii!” a pornit in data de 2 octombrie la Cluj-Napoca si a urmat traseul Cluj-Napoca – Sibiu – Brasov – Constanta – Bacau – Iasi – Satu Mare – Oradea – Simeria – Resita – Vladesti – Slatina – Craiova – Bucuresti, unind, prin intermediul voluntarilor care au pornit la drum din fiecare “statie”, comunitatile din aceste locatii si inspirându-le la actiune in beneficiul semenilor lor. Centrele de Voluntariat din fiecare dintre aceste locatii, impreuna cu echipele de voluntari, au fost actorii principali ai actiunilor care si-au propus sa demonstreze tuturor ca rezolvarea problemelor si infrumusetarea comunitatilor in care traiesc sunt la indemana fiecaruia dintre noi

CARAVANA “Urmeaza Voluntarii!” a insemnat, pe scurt:
– 14 localitati din tara
– 14 activitati publice de voluntariat diferite si 14 conferinte de presa, in fiecare locatie a CARAVANEI
– cel putin 200 de voluntari implicati direct la nivel local
– cel putin 10.000 de persoane informate cu privire la oportunitatile de voluntariat existente in comunitate
– peste 2000 de km parcursi de voluntari in decursul CARAVANEI

Impact:

CLUJ-NAPOCA, 2 octombrie: Peste 5000 de carti colectate de voluntarii Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca pentru infiintarea a 3 biblioteci scolare in mediul rural!
SIBIU, 3 octombrie: Voluntarii Centrului de Voluntariat Solferino din cadrul Crucii Rosii au renovat complet curtea unei scoli din satul Colun, pentru siguranta copiilor.
BRASOV, 5 octombrie: Centrul Pilot de Voluntariat Brasov a instalat in oras panourile “bunului simt”, pentru colectarea gumei de mestecat folosite!
CONSTANTA, 7 octombrie: Voluntarii Centrului de Voluntariat din cadrul CENTRAS Constanta au amenajat o ludoteca pentru elevii din 10 localitati care apartin scolii din comuna Independenta!
BACAU, 9 octombrie: Copiii din satul Panu – una din comunitatile rurale sarace ale judetului – au un spatiu de joaca modern datorita muncii voluntarilor de la Centrul de Voluntariat din cadrul FSC Bacau!
IASI
, 10 octombrie: Centrul de Voluntariat din cadrul Fundatiei Bethany Iasi a amenajat, prin intermediul voluntarilor sai, un spatiu in care copiii cu dizabilitati si parintii acestora sa isi poata petrece timpul liber in mod util si placut!
SATU MARE
, 12 octombrie: Voluntarii Centrului de Voluntariat Caritas Satu Mare au creat o atmosfera de basm pentru copiii bolnavi internati la sectia de Pediatrie a spitalului judetean!
ORADEA, 13 octombrie: Voluntarii Centrului Unic de Voluntariat Comunitar Oradea au inspirat locatarii romi ai unui bloc insalubru sa lucreze cot la cot cu ei la renovarea si hidroizolarea blocului lor!
SIMERIA, 15 octombrie: Actiune eco de amploare! Voluntarii Centrului de Voluntariat VOLSIM au actionat in forta in Parcul Dendrologic si au educat in acelasi timp publicul larg despre nevoia pentru un mediu mai curat!
RESITA, 16 octombrie: Ruinele cetatii Carasovei sunt acum mai aproape de a fi repuse in circuitul turistic, prin efortul colectiv al voluntarilor Centrului de Voluntariat Resita!
VLADESTI, 17 octombrie: Centrul de Voluntariat Vladesti din cadrul Asociatiei Copiii Sperantei a mobilizat comunitatea locala pentru o zi dedicata infrumusetarii si ecologizarii comunei si amenajarii unui teren multifunctional pentru elevii scolii locale!
SLATINA, 19 octombrie: 49 de adulti din Centrul de Reabilitare si Recuperare pentru persoanele cu handicap din Caracal are acum un spatiu de activitati mai prietenos, datorita voluntarilor Fundatiei William Tyrrell!
CRAIOVA, 20 octombrie: Centrul de Voluntariat Voluntaris a provocat personalitati publice locale la o zi de promovare a implicarii in comunitate, alaturi de voluntarii centrului!
BUCURESTI, 21 octombrie: Acces mai usor pentru persoanele cu dizabilitati motorii in cateva scoli bucurestene, datorita rampelor instalate de voluntarii Centrului de Voluntariat Bucuresti
Bucuresti, 22 octombrie: Am sarbatorit succesul CARAVANEI printr-o seara alaturi de parteneri, colaboratori si voluntari, acompaniati de un mini-recital Ducu Bertzi. Intre 23-24 octombrie: Conferinta Nationala „Miscarea de Voluntariat din Romania: prezent si perspective” a reunit principalii actori din domeniu la o dezbatere pe tema modificarii legii voluntariatului, a structurarii miscarii de voluntariat din Romania si a planurilor privind Anul European al Voluntariatului 2011.

„Cred in ideea frumoasa a Voluntariatului, cred ca trebuie sa trezim acest spirit,al ajutorului, al sprijinului permanent, ca mod de a trai alaturi de cei care au nevoie de suportul nostru. Peste ce poate face un guvern prin institutiile sale, noi, fiecare prin puterile sale, putem face Voluntar cate ceva pentru cei mai tristi decât noi. Vom fi puternici fiecare, vom fi mai fericiti, daca cei de langa noi vor simti ca nu sunt singuri la greu. De aceea sunt alaturi de toti cei care sustin Caravana Urmeaza Voluntarii!”, marturisea Ducu Bertzi, si el Ambasador de suflet al Caravanei.

Caravana a adus o vizibilitate crescută pentru activităţile de voluntariat la nivel naţional şi o înţelegere a conceptului de centru de voluntariat la nivel local. A fost primită cu bucurie şi deschidere de cetăţenii din cele 14 localităţi, i-a suprins pe unii, i-a mobilizat pe alţii, a stimulat parteneriatele la nivel local între autorităţi, mediul asociativ şi cel privat, mobilizând diferitele tipuri de resurse existente în comunitate, iar în final a contribuit la adresarea a 14 probleme diferite ale comunităţilor beneficiare, prin efortul concentrat al cetăţenilor voluntari. Caravana a beneficiat de sprijinul unor Ambasadori de suflet ai Caravanei – Ducu Bertzi şi Cristina Ţopescu – cărora le mulţumim pentru entuziasm şi pentru modul în care au răspuns acestei iniţiative.

Caravana “Urmeaza voluntarii” a fost un proiect finantat de catre Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si Fundatia C.S. Mott, implementat de Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat in parteneriat cu Reteaua Nationala a Centrelor de Voluntariat din România. Parteneri media: TVR 3, Radio România Cultural, Ziua, StiriONG, BizCampus, Euractiv, Resurse Tineret. Caravana a fost evidentiata ca un exemplu de buna practica in cadrul conferintei “Effectively Communicating volunteering: The role of PR, Media and Raising Public Awareness”, organizate de Centrul European de Voluntariat in aprilie 2010, la Valencia.

[media url=”http://www.youtube.com/watch?v=W1QomTSDr_Q” width=”600″ height=”400″]