Ce promovam

Voluntariatul este activitatea desfasurata din proprie initiativa, prin care o persoana fizica isi ofera timpul, talentele si energia în sprijinul altora fara o recompensa de natura financiara, dar care poate deconta cheltuielile realizate în sprijinul proiectului în care este implicata.

In viziunea noastra, 4 principii definitorii stau la baza activitatii de voluntariat si o deosebesc de activitati similare (precum internship-ul, practica sau munca neremunerata):

  1. Este o activitate desfasurata in beneficiul comunitatii / beneficiul public.
  2. Este o activitate neremunerata sau care nu urmareste un castig financiar, chiar daca include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectiva (transport, consumabile, etc.).
  3. Este o activitate desfasurata de bunavoie, fara vreo constrangere de vreun fel sau altul.
  4. Este de regula derulata intr-un cadru organizat (sub tutela unei organizatii sau a unui grup de intiativa), spre deosebire de actiunile spontane de binefacere.

Miscarea de voluntariat in Romania

este sustinuta de o infrastructura bazata pe:

  • Legislatie – In Romania, activitatile de voluntariat sunt reglementate printr-o lege speciala si anume Legea privind reglementarea activitatilor de voluntariat 78/2014. Aceasta lege abroga legea anterioara, emisa in 2001 si rectificata in 2002 si respectiv in 2006.
  • Peste 25 de centre de voluntariat din tara
  • Organizatiile neguvernamentale si institutiile care implica voluntari, inclusiv filiale ale organizatiilor internationale active in domeniul voluntariatului
  • Persoanele care se implica sau doresc sa se implice ca voluntari
  • Programe de schimburi internationale de voluntari (de ex. Serviciul European de Voluntariat)
  • Liniile de finantare publice sau private care sprijina proiecte in domeniul voluntariatului (Tineret in Actiune, CEE Trust, EEA Grants, Grundtvig, etc.)

Evenimentele traditionale din domeniul voluntariatului in Romania sunt:

  • Saptamana Nationala a Voluntariatului (eveniment anual derulat in a treia saptamana din mai)
  • Gala Nationala a Voluntarilor si alte gale locale
  • Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie)
  • Ziua Internationala a Coordonatorilor de Voluntari (5 noiembrie)

Organisme de reprezentare in sfera voluntariatului:

  • VOLUM – Federatia Organizatiilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania (infiintata in 2010 la initiativa Pro Vobis)
  • CEV – Centrul European de Voluntariat (membru din 2001)

Centre de voluntariat

Pro Vobis a introdus in Romania conceptul de „centru de voluntariat” in 1997 in urma unor colaborari externe, devenind primul astfel de centru din tara cu sprijinul financiar al UE prin programul PHARE. Am promovat si sustinut raspandirea acestui mecanism comunitar in Romania prin numeroase proiecte, resurse si sesiuni de instruire si consultanta.

In viziunea Pro Vobis, centrul de voluntariat reprezinta interfata si mecanismul necesar pentru implicarea voluntarilor in cadrul comunitatii, oferind servicii legate de voluntariat persoanelor interesate sa devina voluntari, organizatiilor sau institutiilor care implica voluntari in activitatile lor si comunitatii locale, in conformitate cu un set de standarde minime. Un centru de voluntariat recruteaza si formeaza voluntari, le prezinta oportunitatile de voluntariat disponibile, recomanda voluntari institutiilor si organizatiilor care au oportunitati de voluntariat disponibile si care solicita voluntari, organizeaza cursuri de formare in managementul voluntarilor, promoveaza conceptul de voluntariat si principiile de buna practica in lucrul cu voluntarii si se implica in organizarea evenimentelor de recunoastere a meritelor voluntarilor.