Legea voluntariatului si statutul de membru in organizatie

Cristina Rigman, Pro Vobis

Cum se aplica Legea voluntariatului persoanelor care sunt si membri ai organizatiior pentru care sunt voluntari? Statutul de membru intr-o asociatie se dobandeste in baza semnarii unei adeziuni (sau a actului constitutiv in cazul membrilor fondatori) si reprezinta un contract civil intre persoana fizica si organizatia respectiva in baza caruia persoana fizica are anumite drepturi si isi asuma anumite responsabilitati. Cele mai comune drepturi sunt cel de a vota in adunarea generala si de a ocupa functii de conducere in structurile asociatiei. Cele mai comune responsabilitati sunt cele legate de prezenta la adunarea generala (cel putin una pe an conform legii) si plata unei cotizatii.

Implicarea in activitatile asociatiei nu este neaparat o responsabilitate a membrilor.

Desigur, daca prin statutul asociatiei prevedem aceasta responsabilitate a membrilor, atunci cei care devin membri isi asuma si aceasta responsabilitate. In acest caz, in ce fel li se aplica acestora legea voluntariatului, tinand cont de faptul ca implicarea membrilor in activitatile asociatiei poate fi echivalata cu activitati pe care le pot desfasura si persoane care sunt voluntari, dar nu au statutul de membru?

Este mai bine sa aplicam legea voluntariatului si in cazul membrilor.

Din punctul meu de vedere este mai bine sa aplicam legea voluntariatului si in cazul membrilor care se implica in activitatile curente ale asociatiei. Pentru ca aplicarea Legii voluntariatului va clarifica aspecte legate de activitatea efectiva, durata ei, responsabilitatile specifice, orarul de lucru, forma de monitorizare si recunoastere a activitatii, riscurile existente si asumarea lor, aspecte care nu pot fi clarificate doar in baza statutului de membru in asociatie.

Presupunand ca am decide ca legea voluntariatului nu li se aplica membrilor, vom ocoli incheierea unui contract de voluntariat si a celor doua anexe obligatorii (fisa de voluntariat si fisa de protectie a voluntarului). Eu cred insa ca acest lucru nu ajuta prea mult. Dupa cum spuneam, fisa de voluntariat ne va ajuta sa clarificam foarte multe aspecte practice ale implicarii persoanei respective (fie ea membru sau voluntar) si este in interesul ambelor parti ca aceste aspecte sa fie clare pentru ca activitatea sa decurga bine si toate partile implicate sa fie multumite. Ocolirea fisei de protectie a voluntarului nu ne scoate de sub incidenta legii 319/2006 (legea privind protectia si securitatea muncii cu completarile ulterioare), care se aplica tuturor celor implicati in procesul de munca (indiferent de statutul lor si de relatia pe care o au cu organizatia pentru care lucreaza).

Pe masura ce actualele demersuri de realizare a unei proceduri simplicate pentru punerea in aplicarea procedurilor privind securitatea si sanatatea in munca in cazul voluntarilor se vor finaliza, pe termen lung poate deveni mai usor pentru organizatii sa urmeze aceasta procedura in cazul membrilor, si deci sa ii trateze ca voluntari, urmand toti pasii mentionati de lege. Sper ca aceste argumente clarifica putin situatia. Desigur decizia ramane la latitudinea fiecarei organizatii care isi implica membrii in activitati de voluntariat.

Sfatul nostru este de a separa cele doua relatii juridice – cea de membru si cea de voluntar.

Sfatul nostru este de a separa cele doua relatii juridice – cea de membru si cea de voluntar – si de a urma pasii legali specifici activitatii de voluntariat pentru acei membri care sunt si voluntari activi ai organizatiei, mai ales daca cele doua grupuri (membri si voluntari) nu sunt perfect identice.

***

Daca esti responsabil cu gestionarea voluntarilor in organizatia ta si esti preocupat de bunele practici in domeniu, te invitam sa povestim despre acest subiect si multe altele la Scoala Managerilor de Voluntari, editia de vara!