Ministerul Tineretului si Sportului sprijina voluntariatul

Din discursul doamnei ministru Sorina Plăcintă la lansarea publicaţiei „Portret de Voluntar” ediţia a treia, 4 dec. 2009:

„Dragi prieteni, voluntariatul dă dimensiunea civilizaţiei unei societăţi. Este expresia unui anumit tip de educaţie care nu se limitează numai la acumularea de cunoştinţe teoretice, ci pune accent pe practică, pe implicare şi uneori pe dimensiunea altruistă, umană, a tinerilor. Se vorbeşte din ce în ce mai mult despre beneficiile voluntariatului şi recunoaşterea acestui tip de serviciu în plan instituţional. Am fost recent la Bruxelles la reuniunea miniştrilor de tineret şi, sincer, nu am auzit vreo ţară care să nu puncteze misiunea voluntariatului şi rolul său în construcţia unei cariere moderne, europene.

Nu întâmplător 2011 va fi „Anul european al voluntariatului”. Anul european vizează sprijinirea instaurării voluntariatului ca instrument pentru promovarea participării civice şi a angajamentului interpersonal. Voluntarii sunt expresia sau elementul unei cetăţenii active. Voluntariatul nu are vârstă, dar este cumva croit mai pe dimensiunile oamenilor tineri, aflaţi la început de drum. Vreau să fie foarte clar: voluntariatul nu este şi nu trebuie să fie o muncă gratuită. Cine priveşte în acest fel este ori interesat, ori ignorant.

Voluntariatul este un proces de acumulare de experienţă, de testare a propriilor limite, un exerciţiu de bunăvoinţă, de integrare şi coeziune socială. De aceea legile noastre ar trebui să recunoască voluntariatul, să conteze în CV-urile tinerilor care se angajează în instituţii publice şi nu numai, să conteze concret, la salariu. De altfel recompensarea şi recunoaşterea activităţilor de voluntariat ar trebui sprijinite nu numai la nivelul tinerilor, ci şi prin stimularea adecvată a societăţilor şi organizaţiilor. Legile sunt perfectibile şi eu m-am angajat să susţin amendarea legii voluntariatului în aşa fel încât legea să fie cu adevărat un instrument util ONG-urilor, tinerilor voluntari şi chiar societăţii.” (Sorina Plăcintă, Ministrul Tineretului si Sportului)