Anul acesta s-a auzit gONG: Voluntariatul intra in scena!

Proiectul gONG este un proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune – Structuri de Suport SEV, si reprezinta o continuare a eforturilor depuse de Pro Vobis si partenerii sai in cadrul proiectelor ASO derulate in ultimii 3 ani (proiectul IMPROVE -2010, proiectul VOLARE- 2011, si proiectul MOVE – 2012. Derulat in perioada aprilie- decembrie 2013 de catre Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat in parteneriat cu Asociatia A.R.T. Fusion, Asociatia CREATIV, Asociatia Team for Youth si Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, proiectul “gONG: Voluntariatul intra in scena!” urmareste informarea la scara larga privind oportunitatile oferite de Serviciul European de Voluntariat (SEV) catre organizatii si tineri si cresterea calitatii proiectelor SEV.

Obiectivele proiectului sunt cresterea numarului de organizatii informate privind oportunitatile oferite de SEV, cresterea calitatii proiectelor SEV si a sesiunilor de formare-evaluare si sustinere SEV, promovarea noii formule a SEV din cadrul viitoarei generatii de programe UE catre actorii implicati si cresterea numarului de tineri informati cu privire la oportunitatile oferite de SEV.

Proiectul reuneste expertiza si resursele a 5 promotori cu experienta in domeniul voluntariatului in general si SEV in mod special, si deruleaza pe parcursul anului o serie de evenimente si activitati, dintre care mentionam: Caravana SEV, Volunteque, crearea Comunitatii online SEVex si organizarea Zilei ZEN, 2 Ateliere tematice pentru lucratorii TiA, Mentorat organizational SEV (MentorONG).

Caravana SEV

Centrul de Jocuri Mirakolix, Cluj-NapocaCaravana SEV consta intr-o succesiune de 26 de evenimente in locatii diferite din tara, fiecare eveniment local avand scopul de a informa privind oportunitatile oferite de programul SEV si de a facilita schimburile de experienta intre principalii actori implicati in proiecte SEV (organizatii de gazduire si de trimitere, voluntari intorsi si voluntari aflati in timpul stagiilor) si formatorii din Reteaua Nationala a Formatorilor TiA, pe de o parte, si organizatiile interesate sa deruleze proiecte SEV, pe de alta parte. Pentru pregatirea partenerilor din Caravana am organizat un Workshop pregatitor in luna iunie 2013, pentru cei 26 de parteneri locali care au implementat apoi in orasul lor evenimentul dupa modelul exersat. Caravana SEV a trecut intre 15 septembrie si 25 octombrie 2013 prin urmatoarele orase: Botosani, Oltenita, Constanta, Ploiesti, Galati, Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc, Braila, Medias, Arad, Satu Mare, Tismana, Oradea, Suceava, Piatra Neamt, Sfantu Gheorghe, Focsani, Zalau, Resita, Iasi, Lupeni, Baia Mare, Bacau, Bucuresti, Drobeta Turnu-Severin si Craiova, reusind sa aduca, cu sprijinul partenerilor locali, spiritul si energia SEV catre aproximativ 250 de organizatii si reprezentanti din tara. Iata cateva cifre preliminare din Caravana SEV 2013:

Nr. Evenimente locale: 26
Nr total de participanti: 604
Nr de organizatii: 306
Nr voluntari SEV resursa: 24
Nr tineri interesati de SEV: 190
Nr aparitii presa: 110

Caravana SEV a fost coordonata de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, partener in proiect.

Volunteque 3.0


Volunteque 3.0Volunteque 3.0 este cea de a treia editie a unui eveniment de informare, promovare si valorizare a experientelor din proiectele SEV, cu participarea organizatiilor acreditate si ne-acreditate, a voluntarilor, lucratorilor de tineret si a altor actori interesati de aceasta tematica. Pe parcursul a 3 zile (25-27 octombrie 2013) au avut loc, la Brasov (Tarlungeni), 42 de ateliere derulate in paralel, plecand de la metoda Bar Camp/ Open Space si structurate pe 4 tipuri de contexte de invatare/interrelationare: Experience Cafe, Skills Cafe, Knowledge Cafe, Action Planning Cafe. Vor fi implicati peste 100 de participanti reprezentand organizatii de trimitere si gazduire acreditate, organizatii care inca nu sunt acreditate, insa isi doresc acreditarea sau au un potential de a dezvolta in viitor proiecte SEV, voluntari romani si voluntari SEV, practicieni, lucratori de tineret, formatori, mentori, si persoane care pot invata si care pot contribui la un schimb activ de experienta pe durata a 3 zile de eveniment.

In perioada 25-27 octombrie 2013, la Brasov (Tarlungeni), un numar de 97 de participanti din sfera Serviciului European de Voluntariat – ONGuri, institutii, fosti si potentiali voluntari SEV, formatori, mentori, reprezentanti ai ANPCDEFP, bloggeri au avut ocazia sa schimbe idei, sa afle informatii si povesti autentice pe tema voluntariatului in general si a SEV in mod special. Evenimentul a fost structurat dupa metoda Open Space si Bar Camp si a fost facilitat de Vlad Tausance, de la Creative Fitness Studio, cat si de Alisia Damian, de la asociatia Creativ.

Participanti din toata tara, cu varste de la 17 la 50 de ani, au avut ocazia sa participe la cele 42 de ateliere derulate in paralel, cat si sesiuni in plen, care au adus continut variat, de la sesiuni introductive despre Serviciul European de Voluntariat, povesti de voluntari si discutii despre interculturalitate, pana la ateliere tehnice privind acreditarea SEV, ciclul proiectelor, elemente de managementul voluntarilor si managementul financiar in SEV. In plus, o serie de ateliere si prezentari in plen au adus informatii despre viitoarea generatie de programe Erasmus+ in care se va contopi actualul program Tineret in Actiune, idei privind evaluarea si impactul proiectelor si strangerea de fonduri. Discutiile si rezultatele atelierelor au fost incarcate pe platforma tinapse.ro – o platforma colaborativa destinata celor implicati in proiecte Tineret in Actiune.

Multumim in mod special Cristianei Ionescu – fondator Dreamcatchers, Andrei Matzal – jurnalista la Think Outside the Box si lui Cristian Negut – fondator si trainer la Learning Ecosystem, care ne-au onorat cu prezenta la eveniment si au adus perspective proaspete privind strangerea de fonduri, evaluarea si impactul proiectelor. Multumim in egala masura reprezentantilor ANPCDEFP pentru prezenta si implicarea activa in eveniment, cat si si retelei de formatori Tineret in Actiune, care au facilitat numeroase dintre atelierele Volunteque. Multumim de asemenea Blogunteer.ro, care a fost prezent si a relatat despre eveniment.

Volunteque 3.0 a fost si o ocazie pentru organizatori de a lansa o serie de materiale video pe tema gestionarii de proiecte SEV – care sunt disponibile la https://www.provobis.ro/video-managementul-proiectelor-sev/. De asemenea, a fost lansata platforma SEVex, comunitatea online a fostilor voluntari din Serviciul European de Voluntariat. Platforma este destinata dialogului si colaborarii dintre fostii voluntari SEV, dar si organizatiilor, scolilor samd care doresc sa solicite serviciile unui promotor SEV, si poate fi accesata la adresa http://sevex.voluntareuropean.ro.

Volunteque 3.0 a fost un eveniment organizat de Asociatia Creativ in cadrul proiectului „gONG: Voluntariatul intra in scena!”, derulat de Pro Vobis in parteneriat cu asociatiile ART Fusion, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, Creativ si Team for Youth si finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Comunitatea SEVex

fondatorii SEVexComunitatea SEVex este comunitatea fostilor voluntari SEV romani. Ea s-a nascut din nevoia de a facilita interactiunea intre fostii voluntari SEV romani, pentru valorificarea experientelor lor personale si profesionale si acordarea de sprijin reciproc, dar si rolul de a actiona ca o resursa pentru promovarea SEV in Romania.

Inca de anul trecut functioneaza un grup Facebook cu peste 200 de fosti voluntari SEV, care functioneaza pe baza de invitatie. In luna iunie 2013, la Cluj-Napoca, a avut loc un workshop la care au participat 24 de fosti voluntari SEV, care astfel au devenit fondatori ai comunitatii si au discutat despre misiunea, directiile de actiune si serviciile comunitatii. Workshopul a fost facilitat de echipa Team for Youth, partenerii nostri in proiectul gONG, si cei care se ocupa de dezvoltarea comunitatii SEVex.

Pentru intarirea acestei comunitati si impulsionarea spre dezvoltare, Pro Vobis a creat platforma online SEVex – disponibila sevex.voluntareuropean.ro – pe care fostii voluntari SEV vor avea spatiul de a impartasi experiente, de a-si acorda sprijin reciproc pentru reacomodarea la intoarcerea in tara, de a impartasi idei, a colabora sau de a dezvolta evenimente si chiar proiecte pentru promovarea SEV. Pe de alta parte, platforma are si rol de prezentare a serviciilor pe care comunitatea le poate oferi altor entitati interesate de SEV si anume universitati sau scoli care doresc sa promoveze oportunitatea voluntariatului european catre tineri, ONGuri interesate sa informeze tinerii despre oportunitatile SEV sau sa trimita/gazduiasca voluntari la randul lor, scoli speciale care sunt interesate sa gazduiasca voluntari SEV, samd. Formularul “Solicita un promotor SEV” este modalitatea prin care entitatile interesate pot solicita prezenta unui voluntar SEV la evenimentele lor, pentru ca tinerii din tara sa poata beneficia de povestile reale ale unor fosti voluntari SEV. Comunitatea SEVex este o comunitate in plina formare, bazata pe voluntariat, prin urmare raspunsul la astfel de solicitari se va face in masura disponibilitatii membrilor.

Un prim proiect comun al comunitatii SEVex a fost o serie de evenimente afiliate Zilei ZEN, la Timisoara, Iasi, Bacau, Constanta si Baia Mare, in cadrul carora s-a promovat SEV si educatia nonformala intr-un mod creativ (treasure-hunt, ateliere creative de face-paining, baloon-twisting, etc.). In perioada urmatoare eforturile se vor indrepta catre promovarea, cresterea bazei de membri a comunitatii SEVex si lucrul la diverse instrumente de interes comun pentru capacitarea comunitatii de a promova SEV si de a oferi sprijin membrilor.

Componenta SEVex a proiectului gONG este coordonata de Asociatia Team for Youth.

MentorONG

Activitatea denumita MentorONG are ca scop dezvoltarea de competente de gestionare a proiectelor SEV pentru organizatii debutante, cu motivatie crescuta de dezvoltare organizationala. Activitatea presupune desfasurarea de sesiuni de mentorat pe teme SEV si managementul voluntarilor, intre 5 mentori – profesionisti de la organizatii cu vasta experienta in gestionarea proiectelor SEV si 10 organizatii-mentorate, debutante in derularea proiectelor de acest tip. Cei 5 mentori selectionati in proiect au participat la un workshop pregatitor in care si-au dezvoltat strategia de mentorat, au intocmit instrumentele pe care le vor folosi in lucrul cu mentoratii (documente de identificare a nevoilor, Plan de Actiune, fisa de monitorizare, etc), precum au stabilit si procedura de recrutare si selectie a viitorilor „mentorati”. In urma perioadei de inscriere si selectie, 10 organizatii au fost alese sa beneficieze de mentorat, fiind distribuite cite doua organizatii fiecarui mentor: Asociatia de Ajutor AMURTEL Romania, Asociatia Libera Initiativa si Antreprenoriat Tismana (ALIAT), CADDRU – Centrul de Asistenta pentru Dezvoltare Durabila si Resurse Umane, Centrul de Resurse Economice si Educatie pentru Dezvoltare (CREED), Asociatia pentru Promovarea Economiei Cunoasterii, Asociatia American International School of Transylvania, Asociatia  MANSIO, Asociatia Psihologilor Profesionisti din Romania, Asociatia Rom Pentru Rom, si Fundatia ECOTOP pentru Cultura şi Educatie Ecologista. Cate doi reprezentanti de la fiecare organizatie mentorata vor participa la un stagiu de job shadowing de 2 zile, la organizatia la care activeaza mentorul alocat, in care vor avea posibilitatea de a vedea direct pe teren modalitatea de implementare a proiectelor SEV, invatarea fiind de tip experiential.

Tot in vederea capacitarii organizatiilor debutante in SEV au fost realizate o serie de 5 materiale video despre diferitele aspecte ale gestionarii proiectelor SEV. Filmele sunt disponibile aici si vor fi promovate intens in perioada urmatoare pe diverse retele sociale si profesionale. Tot in cadrul MentorONG vor fi realizate in perioada imediat urmatoare doua webinarii pe teme din sfera managementului de proiecte SEV, la care sunt invitati toti cei interesati. MentorONG este coordonat de Pro Vobis-Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, coordonator de proiect.

Ateliere pentru lucratorii TiA

Proiectul include 2 ateliere a cate doua zile fiecare, acoperind temele: „Interculturalitate si management de conflict” si „Mentorat si procesul de invatare”, unde au fost si respectiv vor fi dezbatute aspecte legate de cum aceste tematici sunt relevante pentru SEV si modul in care pot fi abordate in proiectele SEV pe mai multe dimensiuni. Atelierele se adreseaza actorilor din SEV precum: formatori din Reteaua de formatori Tineret in Actiune, mentori, coordonatori proiecte, voluntari cu experienta in SEV, si au urmatorul program: atelierul „Interculturalitate si management de conflict” a avut loc in 5-7 iulie 2013, iar atelierul „Mentorat si invatare” se va desfasura in perioada 15-17 noiembrie 2013. Cele doua ateliere sunt organizate si coordonate de Asociatia A.R.T. Fusion, partener in proiect.

****

Totodata, proiectul gONG cuprinde si alte activitati punctuale, dintre care mentionam promovarea Codului Etic al organizatorilor de activitati de voluntariat, realizarea unui sondaj printre organizatiile SEV acreditate dar inactive si realizarea unui spot video de promovare a noului program cu componenta de tineret, Erasmus+.