Pentru profitul comunității – despre voluntariatul corporatist

In luna februarie 2019 am participat la un curs de formare pe tema Voluntariatului Corporatist, unul din putinele cursuri din ultimii ani in care am fost participant si nu formator. Si mi-a prins tare bine! Dincolo de convingerea ca fiecare angajat are nevoie de formare profesionala constanta, incerc sa aleg pentru mine cursuri care completeaza ceea ce stiu din practica si care vin cu tematici noi si provocari. Ei bine, cursul Corporate Volunteering organizat de Slovenska Filantropija a facut chiar asta, a adus completari, structura si idei noi peste ceea ce stiam deja despre voluntariatul corporatist, dandu-mi incredere sa continui sa pun in scena astfel de actiuni si consolidand convingerea ca avem nevoie la Pro Vobis de o strategie care sa includa tot mai serios si mai vizibil acest serviciu in paleta de servicii organizationale pe care noi le oferim.

Voluntariatul corporatist este prezent in proiectele si programele Pro Vobis de peste 15 ani, la inceput mai timid si sporadic, dar in ultimii 7 ani in mod constant si in crestere. Pe masura ce atributile mele in echipa Pro Vobis s-au diversificat, am ajuns sa ma implic tot mai intens in organizarea zilelor de voluntariat corporatist, de la momentul identificarii nevoii si al parteneriatului cu organizatia beneficiara, pana la coordonarea voluntarilor in ziua actiunii, raportarea si comunicarea evenimentului. Si imi plac mult aceste actiuni, sunt zile intense, dar care iti arata la sfarsit ca puterea parteneriatului e uriasa, ca impreuna chiar putem produce schimbare.

In Slovenia, am invatat meserie de la profesionisti in domeniu – Slovenska Filantropija (SF) – un soi de omolog al Pro Vobis in micuta, dar atat de eficient organizata tarisoara. SF (care pare pe alocuri „SF”) este o asociatie pentru promovarea voluntariatului, deschisa, intamplator sau nu, tot in 1992, ca si Pro Vobis. Ei au un pachet amplu de programe menite sa sprijine persoanele dezavantajate din punct de vedere social si sa le creasca acestora calitatea vietii, si folosesc ca instrument esential in acest demers voluntariatul – pe care il vad ca un contributor in constructia unei societati mai bune si mai tolerante. Spre deosebire de noi, in Romania, colegii din Slovenia au numeroase programe cu beneficiari directi – programul de Migratie, de Sanatate, de Cooperare intergenerationala, de Promovare a sanatatii, de Cooperare pentru dezvoltare. Mai mult, SF gestioneaza si o retea de organizatii de voluntariat, cu peste… 1600 de membri. Da! Intr-o tara de 10 ori mai mica decat Romania, exista o structura care reuneste peste 1600 de organizatii membre, inclusiv institutii, in timp ce numarul oficial al asociatiilor in intreaga tara este de peste 26.000.

Continuand comparatia intre Pro Vobis si Slovenska Filantropija, care m-a urmarit in toate cele 5 zile ale cursului, cei 6 colegi ai nostri sloveni angajati in biroul din capitala al organizatiei implementeaza actiuni de voluntariat corporatist din 2006, organizand in fiecare an in jur de 20 de actiuni. Noi suntem 2-3 angajati si avem de obicei 2, maxim 3 actiuni de voluntariat corporatist pe an. Dar aceasta diferenta nu m-a descurajat, mi-a scos doar in evidenta locul pe care voluntariatul corporatist il ocupa in strategia organizationala si necesitatea, dublata de oportunitate, ca acest program sa urce consistent in ierarhia programelor noastre, devenind unul prioritar in urmatorii ani. Asta si pentru ca avem marea sansa de a fi partenerii din Romania ai Points of Light Foundation USA pentru implementarea de actiuni de voluntariat corporatist pentru companiile mari din intreaga lume. Cand aceste companii decid sa ofere si angajatilor lor din Romania zile de voluntariat, noi suntem cei chemati sa organizeze de la A la Z aceste evenimente.

La cursul din Slovenia am putut sa trec printr-o pregatire practica excelenta pentru cele 3 actiuni de voluntariat corporatist pe care urma sa le coordonez ulterior – in mai, iunie si septembrie. A fost un soi de ghid pas-cu-pas, pe care l-am parcurs impreuna cu colegele din alte centre de voluntariat din tara (CVCN Cluj-Napoca, APISPM Feedback Brasov, Asociatia Impact Bistrita si Fundatia Bethany Iasi), sub indrumarea lui Primosz Jamsek, trainerul nostru – un activist clasic, cu peste 20 de ani de experienta in toate rolurile posibile intr-o organizatie aflata mereu in dezvoltare, care ne-a impresionat prin experienta lui uriasa, dublata de degajare si nonconformism si cu multitudinea de exemple foarte concrete, care au facut parcurgerea cursului extrem de facila, libera, curgatoare. Si nu au fost doar exemple de bune practici, ci si numeroase situatii in care au avut dificultati sau provocari, in care au facut greseli in gestionarea grupurilor de voluntari sau in care au fost nevoiti sa gestioneze situatii neasteptate si sa adapteze planul zilei din mers. Ceea ce am apreciat enorm a fost si deschiderea cu care Primosz ne-a impartasit lectiile invatate de ei, felul in care si-au modificat de-a lungul anilor strategia de voluntariat corporatist si modelul lor de lucru. La inceput au organizat si ei actiuni de voluntariat in beneficiul altor organizatii, precum facem si noi, jucand un rol de intermediari. Insa in timp, au dezvoltat 2 noi mecanisme de voluntariat, care sunt extrem de interesante si pentru noi la Pro Vobis:

  • Crearea unui catalog de oferte de voluntariat, pe baza nevoilor organizatiilor din intreaga tara – care este oferit tuturor companiilor interesate sa sprijine o cauza – acesta fiind un serviciu de consultanta pentru care Slovenska Filantropija incaseaza un onorariu, avand mai multe grade de implicare, in functie de ce agreaza cu compania
  • Organizarea de actiuni de voluntariat corporatist in beneficiul propriu – adica pentru sustinerea functionarii Slovenska Filantropija – in special pentru renovarea si amenajarea sediului organizatiei, o cladire mare, dar dezafectata, primita de la autoritatile locale, pe care au aranjat-o in timp, de-a lungul a 4-5 ani, prin actiuni succesive de voluntariat corporatist, cu echipe diferite de voluntari care si-au asumat bucati diferite din amenajarea cladirii si a gradinii acesteia, sustinand astfel organizatia nu doar in misiunea ei de dezvoltare a voluntariatului, ci si in programele directe cu beneficiari (migranti, persoane vulnerabile, copii si adolescenti, etc).

Aceasta ultima descoperire mi s-a parut un model sustenabil de organizare a actiunilor, nu doar in beneficiul altora, ci si cu impact direct asupra propriei functionalitati, alegere ce a schimbat complet dinamica si impactul actiunilor de voluntariat organizate, putand asigura si un element de continuitate pentru echipa Slovenska si o mai mare investire a intregii echipe in lucrul cu voluntarii corporatisti.
Am avut la Ljubljana multe momente A-HA si lectii invatate, mi-am notat idei si teorii de implicare, am facut un plan de lucru, am participat la o actiune concreta de voluntariat organizata special pentru noi, sa testam practic si la fata locului cele invatate, sa observam momentele unei zile de actiune si sa reflectam apoi in echipa asupra lor. Am vizitat de asemenea un centru comunitar in zona rurala, care reuseste sa implice angajati din companii in ateliere constante de petrecere a timpului liber pentru membrii comunitatii, dar si o companie partenera SF, compania de asigurari SAVA, care ofera anual actiuni ample de voluntariat angajatilor ei.

Dincolo de a convinge companiile sa se implice, si nu doar pe cele mari, cu strategii serioase de responsabilitate sociala, ceea ce este un obstacol mereu invocat, dar – cred eu – surmontabil, limitarea pe care o constat este capacitatea organizatiilor de a dezvolta actiuni concrete si de calitate pentru voluntarii „corporati” si de a implementa actiunile acestea intr-o abordare de tip „win-win”. Astfel, aici vad un potential urias pentru programul nostru, Win-Win – corporate volunteering, care a fost creat si exista pentru a intermedia astfel de actiuni. Un pas inainte pentru program si pentru Pro Vobis va fi si de a dezvolta capacitatea altor organizatii de a gandi actiuni si, mai apoi, programe de voluntariat corporatist, in care sa creeze relatii stabile cu companiile care adera la cauzele lor si care sa se transforme in timp in parteneriate pentru dezvoltare sociala, depasind etapa de rezolvare punctuala a nevoilor de resurse materiale. Pentru ca si in randul angajatilor companiilor exista atat de multe resurse de creativitate, expertiza, talent, curiozitate, rabdare, abilitati tehnice sau artistice si mai ales, de umanitate, care toate transpuse in actiuni de voluntariat bine gandite, pot diversifica numarul si tipul voluntarilor, generand de fapt ceea ce ne dorim cu totii – schimbari sociale pozitive. Pentru ca voluntariatul nu apartine doar tinerilor si celor care cauta cu disperare uneori experiente concrete de munca si dezvoltare profesionala, ci si celor care poate nu au atat de mult timp la dispozitie, dar au disponibilitate sufleteasca si dorinta concreta de a-si aduce contributia, fie chiar si doar cateva zile pe an.

Am luat peste 45 de pagini de notite in cele 5 zile de curs, si nu (doar) pentru ca asa sunt eu – imi place sa scriu ceea ce aflu si sa imi fixez in felul acesta invatarea – ci pentru ca efectiv ma regaseam ca interes profesional in 90% din ceea ce a fost inclus in curs. Si acest lucru chiar se intampla rar. Faptul ca am facut asta intr-o mobilitate din cadrul unui proiect Erasmus+ doar sporeste bucuria de a participa in proiecte de calitate si cu sens. Asa ca multumesc mult Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca pentru aceasta sansa de invatare si profesionalizare, in cadrul proiectului CIVI. Abia astept noi ocazii de a pune in practica lectiile invatate si testate acolo, de a genera abordari noi de lucru in actiunile viitoare pe care le vom coordona, si, de ce nu, de a mari echipa celor care pun in scena actiuni de voluntariat corporatist. Poate ajungem si noi la situatia din Slovenia, unde voluntariatul corporatist e considerat acum la fel de firesc precum donatiile si nu prea mai necesita promovare, pentru ca orice companie simte ca trebuie si poate sa faca asta, iar organizatiile, mari sau mici, sunt pregatite sa primeasca voluntarii din companii, intr-un schimb mutual-benefic. Se poate!

Corina Pintea,
Director executiv Pro Vobis

Proiectul „CiVi – Coordonatori instruiți – Voluntari implicați” este coordonat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca și co-finanțat prin Programul Erasmus+ al Comisiei Europene.