Primul pas de succes catre declararea anului 2011 drept Anul European al Voluntariatului

In data de 15 iulie 2008 Parlamentul European a adoptat cu 454 de semnaturi o declaratie prin care solicita Comisiei Europene declararea anului 2011 drept Anul European al Voluntariatului. Apelul este sustinut atat de alte institutii europene, cat si de 17 retele europene de organizatii care lucreaza cu voluntari.

Initiativa, coordonata de Centrul European de Voluntariat, doreste sa aduca voluntariatul in randul prioritatilor de pe agenda europeana si elaborarea unei politici coerente de incurajare si sprijinire a dezvoltarii voluntariatului, atat la nivelul UE, cat si la nivelul statelor membre. In sprijinul initiativei vin datele existente la nivel european, potrivit carora 3 din 10 europeni sunt voluntari si 80% din populatia UE considera implicarea activa in viata sociala drept cruciala pentru democratie.

Pro Vobis – Centrul National de Voluntariat din Romania a participat, alaturi de alte organizatii similare din Europa, la efortul de atragere a sprijinului europarlamentarilor pentru aceasta declaratie. Astfel, 22 dintre cei 35 de europarlamentari romani au semnat declaratia adoptata de catre Parlamentul European, situand Romania in randul tarilor care au spijinit initiativa cu semnaturile a mai mult de jumatate dintre reprezentantii in Parlamentul European. Vizioneazacomunicatul de presa lansat la Bruxelles si situatia semnaturilor in statele membre.