Proiect pilot VSO-EU Aid Volunteers

WUAVProiectul pilot VSO  „Eu Aid Volunteers” s-a derulat in perioada februarie 2012 – aprilie 2013 si a fost implementat de VSO International (UK) in parteneriat cu VSO Netherlands (NL) si Pro Vobis (Romania).  Prin acest proiect, 32 de experti in diverse domenii au fost recrutati, instruiti si plasati ca voluntari in stagii de pana la 12 luni in Bangladesh, Sudanul de Sud si Pakistan. Printre acestia se numara si o voluntara din Romania care desfasoara in acest moment un stagiu EUAV in Bangladesh.

EU Aid Volunteers este o initiativa in curs de reglementare a Comisiei Europene care are ca fundament legal Tratatul de la Lisabona si este gestionata de catre DG ECHO (Directoratul pentru Ajutor Umanitar si Protectie Civila. Scopul EUAV va fi acela de oferi oportunitati de voluntariat internationale pentru ca cetatenii europeni sa se poata implica in activitati de ajutor umanitar si protectie civila in lume. Din anul 2011 si pana in prezent, DG ECHO a finantat mai multe proiecte pilot derulate de organizatii neguvernamentale si agentii cu scopul de a testa si valida diferite mecanisme prin care un astfel de program de voluntariat ar putea fi pus in practica incepand cu anul 2014. Pro Vobis a participat in calitate de partener al VSO International si VSO Netherlands la 2 astfel de proiecte pilot, in perioada 2012-2013, respectiv 2013-2014.

In cadrul acestui proiect pilot, Pro Vobis a dezvoltat – pe baza experientei dobandite in tara si strainatate, cat si in urma consultarilor directe din cadrul unei vizite la 7 organizatii din regiunea de sud-vest a Bangladesh-ului (cu sprijinul generos al VSO Bangladesh), propuneri de:

  • sistem de acreditare a organizatiilor din tarile beneficiare care ar putea gazdui voluntari EUAV;
  • un set de standarde minime in managementul voluntarilor in contexte umanitare, pe baza caruia sa se acrediteze organizatiile gazda;
  • un set de standarde minime pentru organizatiile de trimitere a voluntarilor EUAV
  • un design de curs si un toolkit pe Managementul Voluntarilor, pentru organizatiile gazda.

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la international [at} provobis . ro.