Portret de Voluntar

Incepand cu anul 2007, Pro Vobis marcheaza Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie*) printr-o publicatie care reuneste nominalizarile organizatiilor care implica voluntari, din Romania.

Activitatile de voluntariat reprezinta experiente semnificative pentru cei care aleg sa isi dedice timpul si abilitatile in beneficiul celorlalti. Devenita deja o traditie si un instrument apreciat pentru motivarea voluntarilor, publicatia „Portret de Voluntar” reuneste an de an portretele a cca 50 de voluntari de toate varstele care activeaza in domenii diferite in diferite colturi ale tarii. Publicatia se doreste a fi o oglinda a diversitatii voluntarilor si a activitatilor pe care acestia le pot desfasura in beneficiul comunitatilor acestora, insa si un „multumesc” public adresat catorva dintre voluntarii cei mai apreciati de organizatiile la care au activat in anul respectiv. Publicatia isi propune sa surprinda diversitatea voluntarilor si a activitatilor, ofera ocazia de a parcurge reflectiile personale ale nenumaratilor voluntari implicati in programe in folosul comunitatii si reprezinta, pentru organizatiile si institutiile ce implica voluntari in programele lor, o modalitate de a le multumi astfel pentru eforturile si dedicarea de care dau dovada.

Voluntarii ale caror povesti sunt cuprinse in paginile publicatiei sunt nominalizati de catre organizatii din intreaga tara in urma unui apel national deschis, lansat de Pro Vobis in fiecare an (in luna aprilie). Pentru a nominaliza o voluntara sau un voluntar, o organizatie trimite o fisa de nominalizare pusa la dispozitie de Pro Vobis in cadrul apelului lansat in fiecare an.

* In anul 1985 Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internationala a Voluntarilor, sarbatorita de atunci in intreaga lume. Ziua de 5 decembrie este sarbatorita in Romania incepand cu anul 2000, cand Pro Vobis, la vremea respectiva centru local de voluntariat, a organizat prima Gala judeteana de decernare a premiilor pentru implicarea in comunitate, eveniment dedicat recunoasterii voluntarilor si celor care sprijina miscarea de voluntariat in Romania. Numeroase alte organizatii din România care beneficiaza de aportul voluntarilor marcheaza aceasta zi prin petreceri cu voluntarii, mese rotunde, oferirea de diplome si multumiri intr-un cadru festiv public sau informal.

Editiile anuale ale publicatiei „Portret de Voluntar” (PDF):

Portret de Voluntar 2015, editia a noua (34 de portrete)

Portret de Voluntar 2013, editia a saptea (52 de protrete)

Portret de Voluntar 2012, editia a sasea (43 de portrete)

Portret de Voluntar 2011, editia a cincea (49 de portrete)

Portret de Voluntar 2010, editia a patra (89 de portrete)

Portret de Voluntar 2009, editia a treia (59 de portrete)

Portret de Voluntar 2008, editia a doua (64 de portrete)

Portret de Voluntar 2007, prima editie (40 de portrete)