Ramai activ! Fii voluntar!

 

„Ramai activ! Fii voluntar!” este un proiect derulat pe o perioada de 2 ani, finantat de Comisia Europeana in cadrul actiunii preparatorii ENEA cu privire la imbatranirea activa si mobilitatea persoanelor de varsta a III-a. Dedicat voluntariatului la varsta a treia, proiectul a avut ca scop promovarea implicarii active a persoanelor varstnice (de peste 55 de ani) ca voluntari in activitati de interes general pentru comunitate.

Voluntariatul a fost recunoscut ca unul dintre instrumentele de mobilizare a potentialului maxim al persoanelor varstnice de a contribui la dezvoltarea societatii. Obiectivul proiectului a fost schimbul de bune practici prin intermediul schimburilor internationale de voluntari varstnici din 5 tari participante la proiect (Ungaria, Italia, Romania, Slovacia, Slovenia), pentru a contribui la modificarea atitudinilor negative precum si la stimularea implicarii sociale, rezultand in beneficii pentru comunitatile locale.

Au avut loc in cadrul proiectului 32 de schimburi in care au fost implicati un numar de 100 de voluntari persoane varstnice. Concret, schimburile de voluntari au constat in sederi pe termen scurt in tarile partenere, in care voluntarii varstnici au fostr fi gazduiti de catre organizatii neguvernamentale unde au desfasurat activitati de voluntariat alaturi de voluntari varstnici din tarile gazda. La intoarcerea in tara, voluntarii varstnici, deveniti promotori ai voluntariatului, au avut ocazia sa puna in practica abilitatile dobandite in aceste schimburi internationale, prin implementarea de mici proiecte de voluntariat sustinute cu fonduri din bugetul proiectului.

Proiectul a inclus de asemenea activitati de promovare a participarii persoanelor varstnice in activitati de voluntariat, analiza rezultatelor si propunerea de programe si actiuni pentru cresterea implicarii acestei categorii sociale ale populatiei in activitati de voluntariat la nivel european, care au fost prezentate la conferinta finala de la Bruxelles in 2009.

Pro Vobis a trimis si a gazduit echipe de voluntari varstnici, in cadrul proiectului. Programul schimbului le-a acordat posibiliatea voluntarilor straini de a afla informatii despre diferitele domenii ale activitatilor de voluntariat din Romania. Astfel au fost organizate vizite, in Cluj-Napoca, la organizatii precum Asociatia Familia Regasita, Fundatia Romana pentru Copii, Comunitate si Familie, Fundatia pentru Ingrijirea Varstnicului, Festivalul International de Film Transilvania, Centrul de Recuperare a Copiilor cu Handicap Motor, Institutul Roman pentru Pace si altele, carora le multumim pe aceasta cale pentru ospitalitate.

[jcarousel source=”post” link=”image” size=”150×150″ limit=”10″ items=”3″ speed=”400″ margin=”10″]