SoVol – Voluntariat Social

CREȘTEREA CAPACITĂȚII SECTORULUI SOCIAL prin dezvoltarea de programe de voluntariat în cadrul instituțiilor sociale în Regiunea CEE – SoVol

Scopul acestui proiect este de a ajuta sectorul social din regiunea Central și Est-Europeană să implice în activitatea sa potențialul nedescoperit care există în colaborarea cu comunitățile locale. Prin proiectul european SoVol, instituții sociale (guvernate de autorități locale sau naționale) vor avea ocazia de a dezvolta și implementa programe de voluntariat implicând cetățenii locali în serviciile pe care le oferă și atingând astfel noi standarde de calitate pentru o plajă mai largă de clienți, dobândind în același timp capacitatea de a răspunde mai bine nevoilor individuale ale benficiarilor.

Pentru a valorifica mai bine beneficiile aduse de voluntari sunt necesare strategii de voluntariat personalizate și diverse cursuri în domeniu. Prin acest proiect ne dorim să realizăm o metodologie practică pentru instituții sociale despre implicarea eficientă  a voluntarilor în serviciile oferite.

Vom realiza următoarele module pentru a asigura implementarea cu success a programelor de voluntariat în instituții sociale:

1. Un ghid care conține toți pașii care trebuie urmați pentru realizarea unui program de voluntariat. Acesta va include: resursele umane și financiare necesare pentru realizarea programului de voluntariat; atitudinile care trebuie manifestate de către angajatori, angajati, beneficiari și voluntari; cum cream o atmosferă binevoitoare față de voluntari; cum elaborăm o strategie de voluntariat pentru o instituție socială; cum evaluăm riscurile; ce instrumente și metode de administrare sunt necesare, etc.

2. Curriculum de curs adresate angajaților instituțiilor pentru a-i familiariza cu provocările voluntariatului și a le dezvolta noi abilități și competențe. Cursul va fi structurat în 3 capitole:

–      Curs de sensibilizare pentru toți angajații și persoanele implicate din instituțiile sociale;

–      Curs pentru managerii de voluntari

–      Curs pentru mentorii voluntarilor.

3. Un curs separat va fi elaborat pentru viitorii voluntari ai instituțiilor sociale și va trata în special caracteristicile specifice beneficiarilor seniori, copii care trăiesc în plasament, dependenți, persoane fără adăpost și persoane cu dizabilități fizice sau psihice.

4. Un manual despre măsurarea și comunicarea impactului activităților de voluntariat în instituțiile sociale, cu scopul de a oferi acestora din urmă cunoștințe practice astfel încât să promoveze în continuare oportunitățile de voluntariat în mediul social. Acest manual va trata principiile de bază de asigurare a calității în managementul voluntarilor pentru a realiza o experiență de voluntariat benefică tuturor părților implicate (instituția, voluntarul și beneficiarii).

Există deja state în Europa care au demarat programe de integrarea voluntarilor în instituții de asistență socială, iar metodele și abordările lor pot servi ca bune practici. Vizita de studiu în Olanda va susține dezvoltarea cunoștințelor și experienței care vor fi cuprinse în modulele realizate prin acest proiect.

Ulterior realizării materialelor, fiecare partener va demara un proiect pilot în țara de origine. La fiecare instituție selectată se va lansa un program de voluntariat și se va desfășura o perioadă de mentorat necesară testării modului realizat.

Evenimente de promovare și diseminare a rezultatelor vor avea loc de asemenea în fiecare din țările participante, culminând cu conferința internațională de la Budapesta, pentru a împărtăși rezultatele proiectului și a oferi tuturor posibilitatea de a dezvolta capacitatea sectorului social prin voluntariat.

 

Proiectul este finanțat prin programul Erasmus+ Număr de contract: 16/1/KA204/22920, acțiunea cheie: Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, acțiunea: Parteneriate Strategice, durata proiectului: 01.09.2016 – 31.08.2019. Coordonator: Önkéntes Központ Alapítvány, www.onkentes.hu Hungary. Parteneri în proiect: Slovakia: PDCO: Platforma dobrovolnickych centier a organizacii, www.dobrovolnickecentra.sk, Croatia: SMART: Udruga za razvoj civilnog drustva SMART, www.smart.hr, Rijeka, Poland: SCW: Stowarzyszenie Centrum Wolontariatu, wolontariat.waw.pl, Warsawa, Romania, ProVobis: Asociatia Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, Cluj-Napoca, www.provobis.ro, Netherlands, Movisie – Kennis En Advies Voor Maatschappelijke Ontwikkeling, www.movisie.nl, Utrecht.