Parteneriate pentru dezvoltarea voluntariatului corporatist

In lumina misiunii sale de a dezvolta voluntariatul in Romania ca o solutie la problemele cu care se confrunta societatea si a noii noastre strategii, Pro Vobis si-a propus valorificarea potentialului reprezentat de companii in calitate de actori responsabili in comunitatile in care isi desfasoara activitatea. In 2013, ne-am implicat – ca organizatori sau ca parteneri – intr-o serie de actiuni de voluntariat corporatist in colaborare cu companii interesate sa investeasca in comunitate, prin acordarea de timp angajatilor pentru activitati de voluntariat, si o serie de organizatii care au beneficiat de implicarea grupurilor de voluntari.

Voluntariatul este unul dintre mijloacele valoroase si cu multe valente, pentru toate partile implicate, prin care companiile se pot implica in comunitate. In Romania exista 4,37 milioane de angajati stabili in companii cu peste 4 salariati – oameni care detin abilitati pretioase nu doar pentru piata muncii, ci si pentru rezolvarea unor probleme care afecteaza societatea romaneasca. Experientele traite de voluntarii din companiile cu care am colaborat  – din diverse departamente si nivele de management – si de beneficiarii implicarii lor au fost deosebite si le puteti vedea in materialele video realizate in urma actiunilor derulate impreuna.

Colaborare cu Selgros Cluj

logo_selgrosIn luna aprilie 2013, departamentul de PR al Selgros Cluj ne-a contactat pentru o posibila colaborare in cadrul unei actiuni de voluntariat pe care compania o organizeaza anual.

Astfel, in data de 18 aprilie 2013, Selgros Cluj a mobilizat 40 de angajati proprii si 30 de elevi ai Liceului Tehnologic „Stefan Pascu” in cadrul unei actiuni de voluntariat pentru igienizarea Caii Someseni din Cluj-Napoca. Voluntarii au curatat o portiune de 3 km. de pe care au adunat peste 100 de saci de deseuri si crengi. Pro Vobis a sprijinit organizarea echipelor de voluntari (multumim, Ghita Todica, pentru momentul de animatie!) si a imortalizat actiunea si impresiile voluntarilor intr-o serie de fotografii si un material video.

Au participat voluntari din toate departamentele si de la toate nivelele Selgros Cluj, de la directorul magazinului pana la casieri. Au avut parte de o experienta care a implicat atat munca, dar si multa distractie si timp petrecut in aer liber, o zi diferita fata de munca zilnica, care a adus impreuna oameni din departamente diferite care au lucrat cot la cot. La sfarsitul actiunii, dupa cateva ore de munca fizica, rezultatele erau palpabile si soseaua cu spatiile verzi inconjuratoare arata cu totul altfel decat in dimineata aceleiasi zile, prin contributia voluntarilor. Ziua de voluntariat s-a incheiat cu un moment de echipa in care directorul a multumit tuturor pentru implicare, dupa care s-a organizat un picnic binevenit.

Puteti viziona un scurt filmulet despre actiune si impresiile voluntarilor care au participat:

Give & Gain Day 2013

Incepand cu acest an, Pro Vobis s-a afliat la seria de evenimente de voluntariat corporatist Give&Gain Day 2013 – un eveniment marca Business in the Community (UK), initiatorii retelei internationale CSR360 din care facem parte si noi de mai multi ani. Give & Gain Day este ziua voluntariatului corporatist in UK si incurajeaza mii de angajati din UK si din lume si companiile care stau in spatele acestora sa isi dedice o zi de lucru pentru o actiune de voluntariat in comunitate si sa demonstreze ca le pasa. Din 2008, peste 60.000 de angajati din 31 de tari din lume au luat parte la acest eveniment. In 2013, Give&Gain Day a avut loc in data de 17 mai si a beneficiat de colaborarea unor parteneri din 24 de tari. Mai multe informatii despre concept sunt disponibile aici.

Pro Vobis a organizat doua evenimente de voluntariat corporatist in Cluj-Napoca, respectiv Bucuresti. La Bucuresti am organizat o actiune de voluntariat in beneficiul SOS Satele Copiilor Romania (Satul Bucuresti), impreuna cu o echipa de 26 de voluntari, angajati ai unei importante companii farmeceutice multinationale. In cadrul actiunii, cele doua echipe de voluntari au plantat flori in fata casutelor de tip familial, au decorat cu picturi creative o casuta de vara si au participat la jocuri de socializare cu cei 52 de copii. La Cluj-Napoca, Pro Vobis in parteneriat cu Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca au organizat o actiune in beneficiul Fundatiei Prison Fellowship Romania – centrul rezidential pentru persoane fara adapost – unde 6 angajati ai MDM Group au gatit un meniu complet pentru beneficiarii centrului si au servit masa. De asemenea, compania MDM Group a dotat cu ustensile si produse de curatenie bucataria centrului, a cumparat ingredientele necesare prepararii mancarii si a donat produse de igiena personala catre beneficiari. Centrul rezidential pentru persoane fara adapost al Prison Fellowship Romania deserveste peste 70 de persoane. Actiunea de voluntariat s-a incheiat cu momente de socializare cu beneficiarii si copiii acestora.

Fotografii de la actiunile derulate de Pro Vobis in cadrul Give & Gain Day 2013 Romania sunt disponibile pe Facebook. Iata si materialele video realizate!

In plus, deoarece Give & Gain Day coincide cu perioada de desfasurare a Saptamanii Nationale a Voluntariatului, apelulului nostru i s-au alaturat un numar de 6 parteneri SNV care au organizat actiuni de voluntariat cu companii in Budesti (Scoala Gheorghe Manu), Constanta (CENTRAS Constanta), Medgidia (Primaria Medgidia), Medias (Asociatia Mediasul pentru Cultura), Negresti (Centrul pentru Educatie Incluziva) si Satu-Mare (Caritas Satu-Mare). Un numar de 119 de voluntari din companii si institutii au fost implicati in cadrul evenimentelor dedicate G&G Day in Romania, pe data de 17 mai 2013, dintre care 32 au fost implicati in actiunile Pro Vobis si un total de 87 au fost implicati in alte 6 actiuni organizate de parteneri din tara.

In 2014, Give & Gain Day va avea loc in data de 17 mai, companiile mari sau mici fiind invitate sa sprijine evenimentul si sa ni se alature, prin actiune in comunitate, in marcarea zilei voluntariatului corporatist!

Cum colaboram cu companiile?

Pro Vobis ofera o serie de servicii companiilor interesate de o colaborare in sfera responsabilitatii sociale prin voluntariat corporatist pentru a dezvolta, impreuna, actiuni sau programe inovative si eficiente de voluntariat corporatist, care sa satisfaca atat nevoile comunitatii, cat si interesele de afaceri.  Este vorba despre servicii de: organizare efectiva de actiuni de voluntariat corporatist, evaluarea intereselor angajatilor si consultanta personalizata pentru dezvoltarea unor actiuni punctuale sau programe de voluntariat pe termen mediu si lung, training, activitati nonformale si de teambuilding prin voluntariat, servicii de matching cu organizatii sau institutii care au nevoie de voluntari, dezvoltarea de resurse pesonalizate – informationale sau multimedia pe teme de voluntariat, prezentari pe teme de voluntariat, facilitari de seminarii si conferinte pe teme de voluntariat in context CSR. Mai multe detalii despre modul nostru de lucru gasiti aici.