Comunicat de presa – 15.05.2015
Stirile la televizor anunta ca va ploua puternic in urmatoarele zile, este cod rosu. Toata familia se gandeste ca poate va fi din nou ca in anii trecuti: totul ud prin casa, gospodaria distrusa si asteptarea interventiei autoritatilor. Ce e de facut?
Aceasta este o situatie adesea intalnita in comunitatile din Romania afectate an de an de inundatii. Caravana teatrala “Piesa de rezistenta: de la spectator la actor” porneste sambata, 16 mai, intr-un periplu prin patru judete – Bacau, Vrancea, Galati si Buzau, pentru a propune oamenilor, cu ajutorul artei participative, o privire critica asupra a ceea ce se intampla in comunitatile lor inainte, in timpul si dupa inundatii, pornind de la situatii reale de viata. Cetatenii din patru comune sunt invitati in acest weekend si respectiv in cel care urmeaza la cate o piesa de teatru inedita, urmata de o dezbatere, care, speram, ii va provoca la reflectie privind rolul fiecaruia dintre ei, al comunitatii ca intreg, dar si al autoritatilor, in reducerea riscului de dezastre. Localitatile unde vor avea loc evenimentele sunt: com. Berca (jud. Buzau) – sambata, 16 mai 2015; com. Vintileasca (jud. Vrancea) – duminica, 17 mai 2015; com. Agas (jud. Bacau) – sambata, 23 mai 2015; judetul Galati – duminica, 24 mai 2015.
“Teatrul pentru prevenirea situatiilor de dezastru este un concept foarte nou pentru noi, si cred ca lumea se va aduna usor si sunt convinsa ca va avea un impact pozitiv asupra noastra, a tuturor. Eu am inceput sa fac voluntariat din 2007 si cel mai drag imi este cand il fac pentru comunitatea mea, sa sensibilizam satenii de aici, ca sa se implice si ei. In acest mod, cred ca putem sa depasim limitele pe care de multe ori doar noi ni le cream.” (Ecaterina Rata – profesor la Scoala Agas, promotor local voluntar al caravanei)
O echipa de 8 voluntari bucuresteni, unii dintre ei proaspat iesiti de pe bancile scolii, coordonati de Asociatia A.R.T. Fusion, care cu o indelungata experienta in punerea in scena a unor piese de teatru participativ pe diverse teme, au repetat intens pe parcursul ultimelor saptamani. Ei interpreteaza personaje din viata cotidiana a unui sat in care aproape an de an au loc inundatii care afecteaza un numar semnificativ de gospodarii si care, pe termen lung, au efecte negative asupra dezvoltarii socio-economice a zonei si a locuitorilor ei. Tot voluntarii au contribuit intens la conturarea scenariului si a personajelor, pornind de la o analiza a comunitatilor pe care le vor vizita, pentru a aduce pe scena o piesa de teatru care incita la discutii pe tema preventiei si pregatirii pentru dezastre pe care fiecare dintre noi o poate face.
“Echipa aceasta este acum ca o familie pentru mine si ma simt motivat in tot ce fac. Pentru mine este o adevarata incercare sa fiu un pesonaj precum primarul, care are un rol atat de important in comunitate. Si imi dau seama ca nu e usor sa fii primar – depinde mult de cat se implica in comunitate si, in acelasi timp, depinde si de cat ajutor si sprijin primeste de la sateni!” (Vlad, 18 ani – voluntarul care interpreteaza primarul)
Caravana face parte din proiectul “Piesa de rezistenta: de la spectator la actor”, implementat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat impreuna cu A.R.T. Fusion si Habitat for Humanity Romania (nov. 2014 – iul. 2015) cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Proiectul isi propune sa creasca gradul de constientizare privind dezastrele naturale in 4 comunitati rurale vulnerabile, prin aplicarea unei metode educationale – teatrul comunitar-participativ.
Contact: Carmen Marcu, comunicare [a rond] provobis.ro, 0755-045-102.
Descarca aici comunicatul de presa, varianta Word.