Trimitere de voluntari SEV in Europa

Trimitem voluntari prin Serviciul European de Voluntariat (SEV)

Serviciul European de Voluntariat – SEV (European Voluntary Service – EVS) este o linie de mobilitati in cadrul programului Erasmus+ al Comisiei Europenecare urmareste sa sprijine participarea tinerilor la activitati de voluntariat in strainatate. In Romania, programul Erasmus+ este gestionat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP).

SEV sprijina serviciul de voluntariat transnational al tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Acesta aspira la dezvoltarea solidaritatii si a toleranta intre tineri, in primul rand dorind sa intareasca coeziunea sociala in Uniunea Europeana, promoveaza cetatenia activa si intensifica totodata intelegerea reciproca intre tineri. SEV este un serviciu de “invatare”: prin intermediul experientelor de invatare non-formala tinerii isi imbunatatesc si/sau capata competente pentru dezvoltarea personala, educationala si profesionala, cat si pentru integrarea lor sociala. Dincolo de beneficiile aduse comunitatilor locale, voluntarii deprind noi abilitati  si limbi straine, descoperind in acelasi timp alte culturi.

Pot lua parte la un stagiu SEV tineri cu varsta intre 18 si 30 de ani (in cazul tinerilor cu oportunitati reduse, varsta minima este de 17 ani), rezidenti legali intr-o tara Participanta in Program (tarile membre UE) sau tara Partenera, indiferent de mediul de provenienta al acestora, respectandu-se criteriul non-discriminarii. In anumite situatii pot exista si exceptii de la limita inferioara de varsta.

Stagiile SEV se deruleaza intotdeauna pe baza unui proiect scris si implementat fie de organizatia gazda, fie de cea de trimitere, finantat de agentia nationala din tara respectiva. Orice proiect SEV include cel putin trei actori principali:

  • Voluntarul – care va derula stagiul de voluntariat intr-o organizatie dintr-o tara diferita de tara sa de resedinta;
  • Organizatia de trimitere – organizatia din tara de resedinta a voluntarului care asigura comunicarea cu organizatia gazda, sustinand voluntarul in toate procedurile premergatoare plecarii sale, dar si pe parcursul sau dupa incheierea stagiului de voluntariat;
  • Organizatia gazda – organizatia in cadrul carei voluntarul isi va derula activitatea pe perioada stagiului de voluntariat;

Un proiect SEV se poate concentra pe o varietate de teme si sectoare de interventie, cum ar fi cultura, tineret, sport, asistenta sociala, patrimoniu cultural, arta, protectie civila, mediu, cooperare privind dezvoltarea etc. In schimb sunt excluse interventiile cu grad mare de risc in situatii post-criza (de exemplu, ajutor umanitar, interventie in caz de dezastre, etc.).

Stagiul de voluntariat SEV poate avea o durata minima de 2 luni (sau incepand de la 2 saptamani pentru tinerii cu oportunitati reduse) si o durata maxima de 12 luni (excluzand pregatirea si evaluarea). Orice proiect SEV include un ciclu de formare si evaluare. De regula, un tanar poate poate derula pe parcursul vietii un singur stagiu de voluntariat in cadrul schemei SEV.

Doar organizatiile acreditate de agentia nationala pot trimite (sau, respectiv gazdui) voluntari SEV. Principalul rol al organizatiei de trimitere este de a ajuta voluntarii sa isi gaseasca si sa contacteze o Organizatie Gazda, de a-l pregati in mod adecvat inaintea plecarii conform nevoilor individuale ale fiecaruia si de a-l sprijini pe parcursul stagiului, la nevoie.

Vrei sa traiesti si tu experienta de voluntar SEV?

Incepand cu anul 2009, Pro Vobis este organizatie acreditata de trimitere a voluntarilor SEV si a trimis pana in noiembrie 2015 un numar de 46 de voluntari in proiecte de lunga si scurta durata in tari precum Austria, Cehia,  Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Irlanda, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Norvegia, Olanda, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Ungaria.

Pentru alte detalii despre programul SEV intrati pe www.voluntareuropean.ro, iar pentru a incepe demersurile de a pleca in calitate de voluntar SEV prin intermediul Pro Vobis aveti la dispozitie adresa voluntar [a rond] provobis.ro sau telefon 0755-045 100.