VOLARE

VOLARE – VOLuntari Activi în România şi Europa

Pro Vobis deruleaza în perioada aprilie-decembrie 2011, în parteneriat cu asociaţia A.R.T. Fusion şi Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, proiectul VOLARE (VOLuntari Activi în România şi Europa), finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, linia Structuri de Suport SEV. Proiectul îşi propune să infomeze organizaţiile neguvernamentale active cu privire la voluntariat în general şi la Serviciul European de Voluntariat în special, pentru a facilita accesul acestora la oportunităţile disponibile în acest domeniu.

În primele luni ale proiectului au avut loc activităţile pregătitoare din cadrul proiectului şi anume doua întâlniri de lucru ale echipei de proiect, pregătirea de materiale promoţionale, cât şi numeroase discuţii online, în urma cărora s-au planificat detaliile activităţilor de pe parcursul verii. Site-ul www.voluntareuropean.ro, realizat în cadrul proiectului IMPROVE 2010 din cadrul aceleiaşi linii de finanţare a fost îmbogaţit cu noi poveşti de voluntari SEV şi au fost planificate temele dezbaterilor online care vor demara pe site-ul de ştiri www.buzznews.ro. De asemenea, este în curs de editare un document de poziţie privind valoarea voluntariatului ca formă de dezvoltare personlă, profesională şi socială, care va fi tipărit în perioada imediat următoare.

Printre evenimentele susţinute în cadrul proiectului  s-a numărat ziua dedicată SEV în cadrul Turneului european al Anului European al Voluntariatului 2011, intitulată Meet EVS. Eveniment organizat in parteneriat cu ANPCDEFP in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului, in data de 10 mai, la MTR, pe principiul “lucrurile bune trebuie impartasite”, evenimentul MEET EVS a reunit atat voluntari straini, dar si romani, alaturi de reprezentati ai Agentiei Nationale, care au stat de vorba cu cei 50 de participanti despre ce inseamna o experienta de voluntariat in strainatate. De asemenea, a avut loc o Bibliotecă vie la Bucureşti, organizată de A.R.T Fusion, – partenerii noştri în proiect, cât şi prezentari despre voluntariat in general si SEV în licee clujene şi la diverse întalniri si evenimente din cadrul sectorului ONG, ocazii cu care s-au vizionat materialele video din cadrul proiectului. În plus, au început să se desfăşoare sesiuni periodice de orientare a persoanelor interesate de voluntariat, la centrul Info Europa din Bucureşti.

Un alt eveniment important din proiect, la a cărui planificare şi lansare ne-am adus contribuţia în calitate de parteneri cu Fundaţia Life, a fost Barcamp Volunteq 1.0 – Voluntariat de la A la SEV, care va avea loc vara aceasta in perioada 23-26 iulie la Oradea şi la care sunt aşteptaţi peste 85 de reprezentanţi ai unor organizaţii cu experienţă SEV sau interesate să se acrediteze, cât şi voluntari SEV.

În lunile viitoare, pe lângă activităţile deja programate – campania de promovare a voluntariatului şi a SEV în mediul online şi stradal, organizarea de ateliere la Volunteq 1.0 şi prezenţa cu stand şi ateliere creative în cadrul B’estfest Goes Green, zona Green Village, ne pregatim şi pentru evenimentele din toamna, care vor cuprinde o serie de worldcafé-uri şi biblioteci vii pe teme de voluntariat, în diferite locaţii din ţară ce urmează a fi anunţate pe canalele de comunicare specifice sectorului.