10.000 de voluntari demonsteaza cum se prinde gustul voluntariatului intr-o saptamana

Comunicat de presa – 25.05.2015

afis-SNV-2015_webVoluntari din 38 de judete s-au mobilizat in perioada 11-17 mai 2015, cu ocazia Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV), pentru a infrumuseta viata oamenilor din cele 144 de comunitati in care activeaza, de la Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi sau Timisoara pana la Caracal, Cehu Silvaniei, Ciocanesti, Medgidia sau Saschiz. SNV este un eveniment anual aflat la cea de-a paisprezecea editie, initiat si coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat.

Sub sloganul „Prinde gustul”, echipele de voluntari afiliati celor 179 de organizatii partenere ale evenimentului au organizat si au participat la 473 de actiuni diverse de voluntariat, care au presarat cu entuziasm si energie de neegalat saptamana care marcheaza anual sarbatoarea voluntariatului. SNV este ocazia cu care voluntarii din toata tara se sincronizeaza sub umbrela unui eveniment care reuneste an de an diversitatea de cauze si organizatii pentru care lupta acestia. Fie ca este vorba despre educatia copiilor, ajutorarea celor defavorizati, protectia si infrumusetarea mediului inconjurator sau promovarea sportului si sanatatii, SNV este acea ocazie din fiecare an cand se leaga punti intre oameni, intre cauzele in care cred acestia, intre organizatiile din spatele lor si mai ales intre comunitatile din diverse colturi ale tarii care pretuiesc spiritul voluntariatului.

Expozitii vii in care oamenii au putut cunoaste voluntarii si munca lor, ore de joaca pentru copiii internati in spital, coafarea beneficiarelor unui centru de zi pentru varstnici, promovarea vestigiilor istorice din preajma localitatii, renovarea unui camin scolar, premierea voluntarilor fideli, competitii sportive pe plaja pentru promovarea unui stil de viata sanatos, zumba si karate pentru persoane cu dizabilitati, concursuri de gatit intre liceeni sau jurnalisti in beneficiul persoanelor defavorizate, ore de engleza pentru oamenii strazii, ateliere pentru transformarea PET-urilor in hranitoare pentru pasari, vizite de socializare si program artistic pentru copiii si varstnicii institutionalizati sunt doar cateva din modalitatile prin care voluntarii au ales sa isi ajute comunitatea si sa demonstreze tuturor cum se prinde gustul voluntariatului in SNV.

SNV este saptamana portilor deschise catre voluntariat pentru publicul larg, o oportunitate de scoate in evidenta programele de voluntariat care se desfasoara pe tot parcursul anului in organizatii si institutii din tara, cat si o oportunitate de a atrage noi voluntari, dar si sprijinul jurnalistilor si al publicului larg pentru voluntari si proiectele in care sunt implicati acestia. Peste 50.000 de oameni au beneficiat de actiunile echipelor de voluntari care s-au mobilizat in aceasta saptamana si care vor continua sa se implice in programele pe termen lung in comunitatile lor. Cei aproape 20.000 de vizitatori ai evenimentelor publice au prins la randul lor gustul voluntariatului, sporind numarul de voluntari ai organizatiilor partenere cu peste 1500 de noi voluntari recrutati cu aceasta ocazie, care s-au alaturat astfel celor aproape 10.000 de voluntari implicati deja. Printre cei care au participat la evenimente, in calitate de invitati, observatori sau uneori chiar voluntari, au fost si sute de jurnalisti si personalitati publice locale.

Asociatia Impact Bistrita - Zi de joaca la centrul Lacrima

Dincolo de cifre sunt insa emotiile si povestile oamenilor – voluntarii care pun suflet in diversele cauzele in care cred si care sunt in acelasi timp reuniti sub o cauza comuna, aceea a unor comunitati mai bune, mai frumoase si mai unite in rezolvarea problemelor cu care se confrunta membrii ei. Marturie stau imaginile si povestile culese pe parcursul saptamanii, disponibile pe pagina www.facebook.com/saptamanaSNV, respectiv pe www.saptamanavoluntariatului.ro. Raportul national SNV 2015, care va fi lansat in perioada urmatoare, va aduce la un loc toate actiunile de voluntariat, evenimentele de promovare si de recunoastere a meritelor voluntarilor prin care echipele organizatiilor partenere au sarbatorit voluntariatul anul acesta in comunitatile lor.

Editia SNV 2015 a fost promovata, alaturi de Pro Vobis, si de organizatii nationale cu traditie in implicarea voluntarilor  si anume Confederatia Caritas Romania, Fundatia Alaturi de Voi Romania, Fundatia Estuar, Fundatia Noi Orizonturi, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Habitat for Humanity Romania, Serviciul de Ajutor Maltez in Romania si Societatea Nationala de Cruce Rosie Romana, in calitate de parteneri nationali ai evenimentului.

Pentru a reflecta diversitatea, dar in acelasi timp si crezul comun al voluntarilor, SNV prilejuieste si lansarea publicatiei electronice „Portret de voluntar”, disponibila la adresa www.portretdevoluntar.provobis.ro. Înca din 2007, publicatia aduna la un loc povesti din viata voluntarilor care presara Romania cu fapte bune – o oglinda a diversitatii oamenilor care au prins gustul voluntariatului, a cauzelor pentru care activeaza, a experientelor pe care le traiesc si a gandurilor impartasite de acestia. „Portret de voluntar” este o publicatie anuala editata de Pro Vobis in urma unui apel public de nominalizari primite de la organizatii si institutii care implica voluntari, din intreaga tara.

SNV revine in fiecare primavara, in a treia saptamana din luna mai, prin urmare in perioada 9-15 mai 2016 Pro Vobis asteapta din nou sa se alature evenimentului parteneri, jurnalisti si suporteri vechi si noi, care cred in puterea oamenilor de a aduce o schimbare in bine, prin voluntariat!

Contact: Carmen Marcu, comunicare [a rond] provobis.ro, tel. mobil 0755 – 045 102, tel. fix. 0264 – 412 897, www.saptamanavoluntariatului.ro, www.facebook.com/saptamanaSNV.

Comunicatul de presa poate fi descarcat aici