Aplica pentru 10 luni de EVS in Italia!

Pro Vobis cauta o voluntara pentru un stagiu EVS de 10 luni in Chiari, Italia, la organizatia Centro Giovanile 2000. Stagiul incepe in 1 noiembrie 2014 si ofera celor 2 voluntare din Germania si Romania posibilitatea implicarii intr-o multitudine de activitati, cu scopul obtinerii unei puternice experiente de invatare, ca membru activ al echipei operative a organizatiei.

Pe perioada iernii (decembrie-mai), cele 2 voluntare se vor implica in activitati din programele pentru copii si tineri:

–          Casa lui Alice – este un proiect experimental, adresat familiilor cu copii intre 1 si 3 ani. Voluntarele se vor putea implica, alaturi de educatori, in ingrijirea bebelusilor, planificarea momentelor de joaca, in activitatile psiho-motorii, de desen sau muzica

–          Grupul Educational al Adolescentilor – activitati in aer liber, informale, diverse cursuri, implicarea tinerilor in activitatile organizatiei, ca animatori de exemplu. Voluntarele vor fi incurajate sa propuna idei noi de activitati (ateliere, sprijin pentru lectii, ect)

–          Dreambar – proiect educational care consta in gestionarea unui bar de catre un grup de voluntari locali, carora li se vor adauga si voluntarii EVS

–          Luna Pacii – se organizeaza in fiecare an in luna ianuarie si insumeaza o serie de activitati si initaitive ale studentilor si tinerilor, legate de tematica pacii si globalizarii

Pe perioada verii, principalele activitati vor fi cele legate de:

–           GREST – cea mai cunoscuta activitate de animatie din timpul verii a organizatiei gazda. Este un demers amplu, un eveniment in spatele caruia sta o munca intensa de coordonare, care vizeaza implicarea tinerilor pe tot parcursul evenimentului, in functie de diversele varste ale beneficiarilor (bebelusi, copilasi de la 3 la 6 ani, elevi intre 7 si 10 ani, adolescenti intre 11 si 13 ani). GREST este posibil datorita efortului comun al angajatilor si voluntarilor si incurajeaza participarea tinerilor si adolescentilor (localnici sau nu) in oferirea de oportunitati de socializare si animatie pentru copii si tineri pe parcursul verii. GREST e o experienta de grup frumoasa, care se doreste a fi o adevarata experienta de viata. Voluntarii EVS vor putea alege din mai multe oferte de activitati, fie din faza de organizare a festivalului, fie ca si animatori ai grupurilor.

–          Estate Giovani – Vara tinerilor – este o initiativa propusa de centrul de tineret in lunile iunie si iulie, oferind activitati in domeniul sportului, culturii, teatrului si a programelor de divertisment si sansa ca tinerii sa participe activ si chiar sa devina lideri ai unor activitati. Intotdeauna participa foarte multi tineri si multe familii. Voluntarii EVS vor fi implicati in organizarea festivalului, cot la cot cu responsabilii de acest eveniment si de alti voluntari.

Proiectul propune o puternica experienta de imersiune in viata comunitatii, pentru a adanci schimbul cultural si dimensiunea cunoasterii, sporind invatarea non-formala si interculturala si incurajand voluntarii sa participe activ la viata comunitatii si la activitatile sociale. Prezenta voluntarilor EVS in aceasta organizatie bazata si ea in special pe activitatea voluntara, este o dovada vie a cetateniei active, a democratiei si a respectului pentru serviciile oferite copiilor. Prin activitatile diverse pe care le propunem, ne dorim sa promovam inter-cunoasterea, sa spargem stereotipurile si sa oferim oportunitati de intalnire si dezvoltare personala. Prin prezenta lor in comunitatea si in organizatia noastra, cele 2 voluntare, care au decis sa ofere 10 luni din viata lor pentru un stagiu de voluntariat intr-o tara europeana, dau dovada de generozitate, deschidere si acceptare. Pin acest proiect, organizatia gazda isi propune sa incurajeze comunitatea locala si reprezentanti acesteia sa se apropie de programul Erasmus+ si oportunitatile pe care le ofera.

Voluntarii vor fi introdusi in mod gradual in activitate, pentru a le permite o adaptare usoara si o intelegere a diverselor programe ale organizatiei. Exista de asemenea posibilitatea de a ajusta o parte din activitati, in functie de interesul, abilitatile si dorintele voluntarilor.

Voluntara selectata va avea acoperite integral costurile de cazare si masa, cat si cele de transport (in limita unui barem). De asemenea, ea va beneficia de cursuri de limba italiana, de cursurile oferite de Agentia Nationala din Italia in cadrul programului EVS (On-Arrival training si Mid-term meeting), precum si de sprijinul unui mentor. Mai multe detalii despre functionarea generala a programului EVS puteti gasi pe www.voluntareuropean.ro.

Se cauta o voluntara peste 18 ani, dornica sa lucreze cu copii si tineri, interesata de activitati educative, de socializare si animatie. Experienta anterioara sau studiile in stiintele educatiei pot constitui un avantaj, fara sa fie o conditie eliminatorie.

Chiari este un orasel cu 18,000 locuitori, un punct de referinta in vestul regiunii Brescia. Organizatia CG 2000 gazduieste voluntari EVS din anul 2001, centrul de tineret Oratoriu fiind activ de multi ani in aceasta regiune, inceput ca o initiativa a parohiei locale, din dorinta de a oferi servicii specializate tinerilor. Astfel, parohia a investit numeroase resurse in constructia acestui centru de tineret si in diversificarea serviciilor oferite prin acesta catre tineri si familiile lor. Este un proiect educational extins si complex, in care se implica persoane si voluntari care impartasesc valorile comune ale respectului fata de ceilalti, deschiderea fata de dialog si implicarea activa. Centrul de tineret este un mediu inspirat de valorile crestine, insa sunt bineveniti si voluntari apartinand altor religii.

Centrul de tineret Cg2000 este un punct de referinta pentru numerosi tineri din zona, italieni sau de alte nationalitati, aproximativ 75% din tinerii din aceasta provincie venind in contact cu serviciile si realitatea centrului, in activitati religioase, sportive, culturale sau de interactiune informala. Aproximativ 30% din familiile din zona sunt implicate in activitatile centrului si exista un puternic simt al co-responsabilitatii de implicare in initiativele centrului, asa incat aproape 300 de persoane sunt implicate ca si voluntari in proiectele propuse de Cg2000.

Datele de contact ale organizatiei si informatile legate de acreditarea lor ca organizatie EVS le gasiti aici: http://europa.eu/youth/vp/organisation/42000972262_en

Contact: Emma Marconi, EVS coordinator : tel. +39 0305236311, progetti@cg2000.it

Procedura de inscriere:

Daca doriti sa aplicati pentru acest proiect, va invitam sa trimteti o scrisoare de motivatie aplicata pe proiect si un CV in format European in limba engleza, la adresa voluntar@provobis.ro, pana la data de 20 octombrie 2014. La aceeasi adresa va stam la dispozitie pentru detalii suplimentare legate de EVS sau de acest proiect.

Va rugam sa includeti in scrisoarea de motivatie referiri legate de activitatile anterioare in care ati fost implicati precum si experienta anterioara in proiecte de tineret sau alte proiecte relevante.

Proiectul este finantat prin programul European Erasmus+.