25 DE ANI DE PRO VOBIS – EPISODUL 10

In octombrie ne-a scris Ramo, cu sinceritate si caldura. Ramona Dragomir a fost colega noastra in perioada 2007-2012, Voluntar EVS in Slovacia la Centrum dobrovoľníctva – 2012, iar in prezent este Manager, Network Development – IAVE – International Association for Volunteer Effort, USA.

The job that changed my career (and what I learned from it)

PV and Ramona 16 _previewAcum 10 ani, in saptamana aceasta, incepeam prima mea zi la Pro Vobis in calitate de asistent comunicare si relatii externe. Aveam 22 de ani, m-am dus la interviul de angajare imbracata intr-o camasa roz aprins de care inca isi mai aduc aminte colegele mele si a fost primul meu loc de munca oficial.

Pentru cei care citesc acest text, va previn ca va fi unul sentimental. Si ca vor fi momente in care ma voi exprima in limba engleza.

PV and Ramona 1_previewLittle did I know or would I have been able to image the importance and mark Pro Vobis would end up leaving on my personal and professional development. Cel mai bine pot sa descriu timpul petrecut la Pro Vobis ca o excursie spontana cu masina – este garantat ca ai parte de aventura, nu stii ce o sa intalnesti pe drum iar experientele traite se transforma in povesti si amintiri pentru restul vietii.

Pro Vobis mi-a demonstrat ca voluntarii ofera solutii; ca ofera servicii de baza pentru cei din jurul lor; ca abordeaza si se implica in orice problema umana, economica si de mediu; si, cel mai important, ca voluntarii consolideaza structura comunitatilor in care traiesc. Am crezut ca o sa pot sa aleg activitatea ce mi-a placut cel mai mult din timpul petrecut la Pro Vobis. But I was just kidding myself. Fiecare proiect, fiecare eveniment si fieacre activitate a avut farmecul si provocari aparte. Am incercat sa promovam activitatile de voluntariat in randul persoanelor varstnice prin schimburi internationale de voluntari varstnici („Think Future, Volunteer Together”).

PV and Ramona 14 _previewNe-am incapatanat sa povestim despre valoarea voluntariatului oriunde si oricui ne asculta. Am adus impreuna, de-a lungul anilor, sute de mii de oameni ce au organizat activitati publice de voluntariat pentru Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV). Am avut ocazia sa calatoresc in toata tara si sa vizitez centre de voluntariat in caravana “Urmeaza voluntarii!”. Am contribuit la sesiuni de training pentru voluntari si coordonatori de voluntari. Am facilitat oportunitati internationale de voluntariat pentru tineri prin Serviciul European de Voluntariat.

PV and Ramona 10_previewTrebuie sa marturisesc ca intre mine si Pro Vobis va exista tot timpul o legatura inexplicabila, intr-o oarecare masura. Aici am invatat lucruri ce nu as fi putut in alta parte. Toate mesajele, mailurile, pachetele cu materiale, orele petrecute pe drum, evenimentele, conversatiile cu alti colegi din sector si documetele citite m-au format pentru urmatorul pas al vietii mele profesionale. De la Pro Vobis am invatat ce inseamna pasiune si devotement, work ethics si nopti tarzii la birou pentru ca a doua zi aveam un termen limita fie pentru un raport sau o propunere de proiect.

Niciodata nu ma voi putea despartii de tot ceea ce inseamna Pro Vobis cu adevarat si complet. Profesional, sunt in acelasi domeniu iar efortul comun de a determina cat mai multe persoane sa se implice ca voluntari ma tin aproape de Pro Vobis. Personal, unele dintre cele mai bune amintiri sunt legaturile pe care le-am facut cu oamenii din birou si munca de zi cu zi la Pro Vobis. Am invatat sa nu subestimez niciodata ce mult valoreaza sa te bucuri cu adevarat de cei cu care lucrezi cinci zile pe saptamana (cateodata si in weekend).

Ce va ramane in mintea mea in legatura cu Pro Vobis este angajamentul profund fata de misiunea si munca organizatiei, in ciuda unor perioade mai dificile, cu sprijin limitat si resurse putine. Capacitatea de a fi incluziv si de a facilita acele conexiuni ce au crescut numarul voluntarilor si rezultatul actiunilor acestora sunt cele mai mari avantaje ale lui Pro Vobis.

PV and Ramona 18 _preview

La multi ani, cu ocazia celor 25 de ani de activitate!