Voluntariatul face bine

Practic constant voluntariatul de patru ani, pentru ca simt si vad cum lumea se schimba datorita lui. Recent am inteles ca activitatea ma ajuta si pe mine si am decis ma inscriu in programul Serviciul European de Voluntariat (SEV). Voi petrece 5 saptamani in cadrul proiectului ”Volunteering for Healthy Lifestyle”, in Klimontow, Polonia. Au trecut deja trei saptamani de cand lucrez in Fundatia CampoSfera.

Larisa-Claudia Duta

In cadrul experientei SEV descopar noi povesti despre oameni, stiluri de viata, viziuni, intamplari si provocari cotidiene, intr-un context international. Aici traiesc zi de zi alaturi de persoane din sase tari diferite: Turcia, Italia, Spania, Portugalia, Franta si Polonia. Ne impartasim reciproc bucuriile si tristetile, ne asumam rolurile pentru treburile casnice, ne distram dansand, cantand, practicand sporturi si calatorind.

European volunteers

Serviciul European de Voluntariat este si un prilej de a vizita locuri din tara gazda si din cele apropiate. In timpul scurt petrecut in Polonia am facut deja o excursie alaturi de prietenele voluntare, in orasul Kielce. De asemenea, am petrecut o zi intreaga impreuna cu echipa, intr-o aventura in care am mers cu mocanita, am facut un picnic in natura si am vaslit 3 ore si jumatate intr-un caiac. Aventurile mele favorite au fost drumetia din Muntii Tatra si vizita in orasul Wroclaw, desemnat European Best Destination 2018.

In fiecare zi, indiferent ca se desfasoara programul de lucru sau ne aflam in timpul liber, simt ca reusesc sa investesc in mine si in oamenii care ma inconjoara. Avem o multime de activitati de teambuilding, incercam sa practicam un stil de viata zero waste si organizam ateliere creative. Filosofia pe care o urmam in Fundatia CampoSfera este una sustenabila. Depunem eforturi pentru a nu risipi resursele pe care le avem, reciclam, avem mancare vegetariana si toate gesturile incurajeaza respectul fata de natura, oameni si animale.

39385816_2241649152788747_3342028488126234624_n

CampoSfera este si un loc in care noi, voluntarii, invatam sa ne adaptam la conditii de trai diferite fata de cele de acasa, acestea fiind unele de baza. O alta lectie pe care o primim este legata de grupul mare de oameni cu care locuim. Cu totii avem propriile preferinte, asteptari, dorinte si inclusiv nevoia de timp pentru noi insine, timp pe care reusim cu greu sa il obtinem. Cu toate acestea, suntem o echipa unita, pe care o simt asemeni unei familii, datorita conexiunii pe care am format-o.

Oamenii de aici sunt deschisi, prietenosi, traiesc autentic, recunoscand ceea ce sunt ei de fapt, fara fata de care sa ii incarce si care sa reprezinte mai apoi bariere intre noi. Cu totii beneficiem chiar si de o detoxifiere digitala, fiindca ne lasam telefoanele in camera in majoritatea timpului, laptop-urile le pornim doar pentru sarcini importante, televizor nu avem si de multe ori muzica le apartine colegilor mei talentati, nu unei aplicatii.
39408886_310262176201162_2519581962209853440_n

Ma regasesc in acest proiect, fiindca l-am ales in functie de valorile mele si de cele pe care organizatia poloneza le promoveaza. In plus, voluntariatul ma ajuta sa rezolv anumite dileme despre mine si despre viitorul pe care incerc sa mi-l pregatesc. In Klimontow mi-am imbunatatit dieta, am inceput sa meditez, petrec ore intregi afara, in natura, si fac zilnic miscare. Sunt recunoscatoare pentru toate imbunatatirile pe care pot sa le fac in viata mea si care vor avea urmari pozitive pe termen lung.

De asemenea, sunt multumita de faptul ca prin munca de aici preiau idei pentru propriul ONG din Romania, Impuls, unde doresc sa le ofer voluntarilor un context de invatare placut, dinamic si de actualitate. Pe langa acest aspect, amintesc faptul ca in CampoSfera am urmat un curs de prim-ajutor, pe care il consider esential pentru fiecare om.

In septembrie ma intorc acasa, asa ca profit din plin de fiecare zi petrecuta aici. Daca si tu esti interesat/a de o experienta interculturala, dinamica si de invatare, aminteste-ti ca voluntariatul face bine si ca s-ar putea sa fie exact ce ai nevoie acum.

Larisa-Claudia Duta

21 de ani

voluntariat in europa