Implicarea voluntarilor din randul angajatilor: o provocare pentru ONG-uri

Pro Vobis a organizat in cadrul proiectului “Angajat caut Voluntariat” doua ateliere de lucru pentru ONG-urile din Bucuresti si Cluj-Napoca, cu tema “Metode de implicare a angajatilor din companii“, in datele de 17 octombrie 2014 (la Bucuresti) si 20 octombrie 2014 (la Cluj-Napoca). Prin discutii, studii de caz si exercitii practice, reprezentantii a 11 ONG-uri prezente au invatat cum sa organizeze o activitate de voluntariat potrivita pentru persoanele angajate,  care sunt nevoile specifice ale acestor tipuri de voluntari, si care sunt punctele forte ale unui parteneriat de succes intre ONG-uri si companii, atat pentru comunitate dar si pentru fiecare dintre parteneri.

“Am inteles ca voluntarii provenind din randul angajatilor au alte nevoi decat voluntarii studenti, cu care am lucrat pana acum“, a declarat una din participantele la atelier, care si-a propus sa gaseasca un numitor comun intre posibilitatile actuale de voluntariat in organizatie si  posibilitatile de timp ale potentialilor voluntari din randul persoanelor angajate. Participantii au dezbatut teme legate de limitele de timp in disponibilitatea voluntarilor provenind din randul angajatilor vs. programul ONG-urilor si a coordonatorilor de voluntari, caracteristicile unei activitati de voluntariat desfasurata in grup spre deosebire de voluntariatul individual, precum si aspecte ca profilul voluntarilor provenind din randul angajatilor, abilitatile pe care acestia le au si cum ar putea sa le puna in valoare prin voluntariat.

La sfarsitul celor aproximativ 4 ore de dezbateri si exercitii aplicative, participantii au simulat organizarea unei activitati de voluntariat pentru angajati si s-au descurcat excelent, dovedind faptul ca au dobandit si au o intelegere mai profunda a specificului acestei activitati. Atat ei, cat si noi, facilitatorii din partea Pro Vobis, consideram ca suntem cu un pas mai aproape de a crea o mediu accesibil tuturor actorilor din comunitate care vor dori sa se implice activ prin voluntariat.

Proiectul „Angajat caut Voluntariat” este implementat de catre Pro Vobis si finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania, cu suma de 27312,5 euro si derulat in perioada mai 2014 – mai 2015. Proiectul urmareste dezvoltarea si promovarea voluntariatului sprijinit de angajator in Romania si  isi propune construirea unui model viabil si multiplicabil de implicare a angajatilor in activitati de voluntariat in comunitate, promovarea voluntariatului in randul companiilor si capacitarea ONG-urilor sa lucreze cu voluntari provenind din randul angajatilor unor companii.

*Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009-2014.