Astazi este 5 decembrie si NU e o zi obisnuita

Astazi este 5 decembrie. O zi obisnuita pentru foarte multi oameni. Tocmai a trecut 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, ziua in care s-au aprins luminile de Sarbatori in majoritatea marilor orase. Deja se simt Sarbatorile, nu doar in magazine si pe strazi, ci si in starea de spirit a fiecaruia dintre noi. In ultimii ani ziua de 1 Decembrie pare sa suscite mai mult spiritul patriotic al unora dintre concetateni. Discursurile din sfera publica sunt si ele marcate de un patriotism abundent, de incercari severe de resuscitare a mandriei de a fi roman, sentiment ce pare a fi impartasit de un numar din ce in ce mai mic de oameni, desi nu exista date statistice valide si recente care sa confirme acest lucru. E doar o perceptie a simtului comun. Asa cum percepem uneori ca tara merge intr-o directie buna sau gresita, asa cum credem ne va fi mai bine dupa fiecare runda de alegeri, asa cum ni se pare ca x sau y candidat va face bine (si) pentru cetateanul de rand odata ajuns la putere. Spatiul public este incarcat de asemenea perceptii, credinte si pareri. Avem putine certitudini pe care sa ne cladim mandria de a fi romani, daca nu am avut pana acum acest sentiment, sau pe care sa ne bazam in resuscitarea mandriei de a fi romani, daca am avut acest sentiment si, din diferite motive, el nu mai este acum la fel de puternic sau nu mai exista (aproape) deloc.

Astazi este 5 decembrie si NU e o zi obisnuita. E o zi in care eu am o certitudine care hraneste consistent sentimentul mandriei de a fi roman. Astazi este Ziua Internationala a Voluntarilor. Un mare numar de romani se pot mandri ca astazi este si ziua lor. Aceasta este certitudinea. Acestia sunt toti voluntarii romani care se implica in tara si in afara ei, hranind cu fapte extraordinare mandria de a fi roman. Voluntarii romani, a caror zi o sarbatorim astazi, alaturi de ziua voluntarilor din intreaga lume, sunt acei oameni care nu isi proclama patriotismul la televizor sau in marile adunari publice, ci care isi cultiva modestia binelui pe care il fac dezinteresat, si care asteapta doar satisfactia celor pe care ii ajuta in mod direct sau indirect. Acestia sunt oamenii care ne fac mandri ca suntem romani. Si acesti oameni sunt multi. Poate nu atat de multi pe cat ne-am dori sau atat de multi precum sunt in alte tari, dar sunt multi. Si implicarea lor constanta e cea care poate resuscita patriotismul pierdut al acestei natiuni. De fapt, ca sa recastigam mandria de a fi romani, trebuie sa gasim acele repere pozitive si inalte catre care putem arata cu mandrie si cu care ne putem afilia pentru a impartasi cu ele succesul, bucuria, gloria si implinirea. Uneori aceste repere sunt sportivii romani pentru care se canta Imnul National cand sunt pe cea mai inalta treapta a podiumului. Alteori aceste repere sunt olimpicii romani care reusesc sa castige medalii la concursurile internationale. Aceste repere, valoroase in sine, sunt insa rare si depind de un context repetitiv, marcat de frecventa cu care sunt organizate evenimentele respective. Voluntarii care se implica zilnic sunt insa un reper constant care actioneaza zi de zi undeva in tara sau in afara ei. Putem impartasi cu totii succesul, bucuria, gloria si implinirea lor, ii putem incuraja si sprijini in ceea ce fac, pentru a avea cat mai multe repere pozitive catre care sa aratam cu mandrie si cu care sa ne afiliem. Astfel se poate (re)construi mandria de a fi roman. Voluntar cu voluntar, ora cu ora, beneficiar cu beneficiar, proiect cu proiect. Incet, dar sigur. Zilnic si stabil. Pozitiv si inalt. Cu si pentru copii, cu si pentru tineri, cu si pentru adulti, cu si pentru varstnici.

Astazi este 5 decembrie si NU e o zi obisnuita. Chiar daca astazi nu sunt defilari si focuri de artificii. Astazi este Ziua Tuturor Voluntarilor. Este si Ziua Voluntarilor Romani si noi toti trebuie sa fim mandri! La multi ani, dragi si minunati voluntari!