Bibliotecile publice prind gustul voluntariatului in SNV!

In saptamana 11-17 mai 2015, 16 biblioteci publice din 16 judete mobilizeaza sincron peste 500 de voluntari in 37 de evenimente publice diferite, menite sa incununeze eforturile depuse de aceste institutii in ultimele 5 luni, in care au implementat programe de voluntariat din cele mai variate. Bibliotecile sunt beneficiare ale proiectului national „Raftul cu Initiativa – Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci”, implementat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat in perioada mai 2014 – iunie 2015: Biblioteca Mun. „Stroe S. Belloescu” Barlad, Biblioteca Jud.”Panait Istrati” Braila, Biblioteca Metropolitana Bucuresti, Biblioteca Jud. „Octavian Goga” Cluj, Biblioteca  Jud. „Ion Heliade Radulescu” Dambovita, Biblioteca Jud. „V.A. Urechia” Galati, Biblioteca Jud. „Christian Tell” Gorj, Biblioteca Jud. „Gh.Asachi” Iasi, Biblioteca Mun. Medgidia Filiala Nord, Biblioteca Mun. ,,St. L. Roth’’ Medias, Biblioteca Jud. Mures, Biblioteca Pontus Euxinus Navodari, Biblioteca Jud. “G. T. Kirileanu” Neamt, Biblioteca Pietrari (Valcea), Biblioteca Jud. ”Nicolae Milescu Spatarul” Vaslui si Biblioteca Jud. „Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Voluntarii vor fi implicati in evenimente menite sa raspandeasca placerea de a citi, dar si sa creasca gradul de informare privind diverse cauze comunitare, sa promoveze atitudini pozitive precum toleranta si intelegerea intre oameni si sa starneasca interesul membrilor comunitatii pentru serviciile variate pe care le pot gasi in biblioteca, indiferent de varsta sau conditie sociala. Astfel, se vor organiza campanii de promovare a lecturii, dezbateri publice, colecte de carte pentru categorii sociale defavorizate, cursuri si ateliere de creatie, spectacole, evenimente stradale precum crosuri, lanturi umane sau targuri. In plus, patru dintre bibliotecile partenere vor implementa Biblioteci Vii, evenimente care ofera participantilor oportunitatea de a-si confrunta prejudecatile cu privire la persoane din categorii sociale defavorizate, neintelese sau nerespectate, lecturand carti vii – oameni care isi impartasesc povestile de viata si pot astfel sa ofere noi perspective asupra a cine sunt ei, dincolo de etichete. Alte doua biblioteci implementeza cu ajutorul voluntarilor piese de Teatru Forum, spectacole interactive de teatru care prezinta situatii diverse de opresiune, inspirate din viata reala, in cadrul carora spectatorii pot interveni schimband cursul piesei si intelegand astfel ca fiecare din noi poate avea un rol in eliminarea discriminarii, violentei sau opresiunii. Nu in ultimul rand, se vor organiza si Gale ale voluntarilor implicati in biblioteci, pentru a incununa eforturile muncii lor. Va invitam sa descoperiti calendarul complet al evenimentelor la www.raftulcuinitiativa.provobis.ro/calendar.

Pentru ca au potentialul si stabilitatea necesara pentru a deveni puncte focale pentru promovarea voluntariatului si implicarea voluntarilor din comunitatile lor, Pro Vobis a cooptat aceste 16 biblioteci in proiectul „Raftul cu Initiativa”, prin care bibliotecarii au beneficiat de instruire, consultanta si materiale pentru dezvoltarea de programe pilot de voluntariat care raspund nevoilor comunitatii si ale bibliotecilor si care ofera experiente pozitive si de calitate persoanelor dornice sa se implice ca voluntari. Astfel, in fiecare din cele 16 institutii publice functioneza acum un punct de informare cu privire la voluntariat, personalul este deschis pentru primirea de noi voluntari si ii coordoneaza profesionist intr-o multitudine de activitati la biblioteca, purtand pe drept merit statutul de Biblioteca V – acea institutie moderna care recunoaste valoarea si importanta voluntariatului in dezvoltarea comunitara, isi constientizeaza rolul in cadrul acesteia si isi valorifica resursele si pozitia de agent al schimbarii in comunitate prin sprijinirea activa a dezvoltarii si promovarii voluntariatului in plan local si regional.

„Raftul cu Initiativa – Dezvoltarea de programe de voluntariat in biblioteci” este un proiect derulat de Pro Vobis in parteneriat cu Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR), derulat in perioada mai 2014 – iunie 2015 si finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro), avand un buget total de 74.996 euro. Pentru mai multe detalii despre proiect, va invitam pe pagina web a acestuia www.raftulcuinitiativa.provobis.ro sau ne puteti contacta direct la coordonatele corina[a rond] provobis.ro, 0755045100, persoana de contact Corina Pintea, Coordonator proiect.

Evenimentele publice derulate in aceasta saptamana fac de asemenea parte din Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV), un eveniment anual initiat si coordonat de Pro Vobis (www.provobis.ro), ajuns la cea de-a paisprezecea editie, care reuneste in perioada 11-17 mai 2015 peste 4500 de voluntari ce vor sarbatori, in peste 100 de comunitati din 37 de judete ale tarii, voluntariatul si efectele benefice ale acestuia, sub sloganul „Prinde gustul!”. Mai multe detalii despre programul complet al SNV sunt disponibile la www.saptamanavoluntariatului.ro

Comunicatul poate fi descarcat aici.