Pro Vobis acorda distinctiile Biblioteca V

In cadrul proiectului „Raftul cu initiativa”, implementat de Pro Vobis in parteneriat cu ANBPR in perioada mai 2014 – iulie 2015, am oferit consultanta si training in managementul voluntarilor si al programelor de voluntariat unui numar de 16 biblioteci publice din Romania. Pentru a putea masura evolutia lor, dar si pentru a motiva bibliotecile beneficiare in proiectul nostru, am lansat catre acestea provocarea de a-si adjudeca statutul de Biblioteca V! Mai mult de atat, am creat 5 nivele de profesionalism in gestionarea voluntarilor bibliotecii, care au fost evaluate la debutul interventiei si al programelor de voluntariat si, din nou, la finalul acestora.

Dar ce este Biblioteca V?

Viziunea Bibliotecii V este aceea a unei biblioteci deschise si dinamice, un refugiu cultural si comunitar, un spatiu de recreere si de invatare libera, o biblioteca ce tine pasul cu nevoile comunitatii si este orientata spre rezolvarea problemelor acesteia prin imputernicirea cetatenilor, de toate varstele si din toate categoriile sociale, si prin crearea unui forum de dezbatere pentru activitati civice, oferirea unui serviciu de informare actualizat constant si a unui spatiu prietenos in care membrii comunitatii – uniti intr-o retea de voluntari sprijinitori ai bibliotecii – sa isi exprime si sa isi puna in aplicare ideile si initiativele comunitare. Biblioteca V este o institutie moderna care recunoaste valoarea si importanta voluntariatului in dezvoltarea comunitara, isi constientizeaza rolul in cadrul acesteia si isi valorifica resursele si pozitia de agent al schimbarii in comunitate prin sprijinirea activa a dezvoltarii si promovarii voluntariatului in plan local si regional. Biblioteca V ofera un punct de informare despre voluntariat in general si oportunitatile de implicare din biblioteca in mod special.

Sloganul nostru: Biblioteca V – cuPRINDE initiativa!

Cele 5 niveluri de profesionalism pe care le-am propus in managementul voluntarilor in biblioteci:

 1. Biblioteca V Aspiranta – aflata la inceput de drum in implementarea unor mecanisme de management al voluntarilor si care aspira la mai mult.
 2. Mini Biblioteca V  – a facut deja unele progrese pe drumul managementului voluntarilor si isi propune masuri concrete de a-si imbunatati sistemul de implicare a voluntarilor.
 3. Biblioteca V Matura – are un sistem relativ dezvoltat de management al voluntarilor si implica voluntari in activitati diverse, intelegand valoarea acestora.
 4. Super Biblioteca V – lucreaza intensiv, structurat si pe termen lung cu voluntari, implicarea lor fiind parte din strategia de ansamblu a institutiei.
 5. Biblioteca V Experta – are un sistem de managementul voluntarilor foarte bine pus la punct si se preocupa constant de rafinarea si punerea lui in valoare.

Criteriile pe care le-am folosit in aceasta evaluare sunt:

 • Numarul de voluntari implicati
 • Existenta unui coordonator de voluntari
 • Durata experientei in lucrul cu voluntari
 • Instrumente de managementul voluntarilor folosite
 • Diversitatea de tipuri de activitati in care implica voluntari
 • Numar de evenimente publice in care implica voluntari
 • Existenta datelor despre profilul voluntarilor
 • Numarul de ore de voluntariat/voluntar/luna (in perioada implementarii programului)
 • Reflectarea programului de voluntariat in mass-media (in perioada implementarii programului)
 • Numarul de cetateni atinsi prin program, raportat la numarul de voluntari implicati (in perioada implementarii programului)

Distinctii acordate bibliotecilor din proiect

Cea mai inalta distinctie, cea de Biblioteca V Experta, cu un sistem de management al voluntarilor foarte bine pus la punct şi care se preocupa constant de rafinarea şi punerea lui în valoare, a fost acordata catre:

 • Biblioteca Județeana Cluj
 • Biblioteca Locala Pietrari, jud. Vâlcea
 • Biblioteca Județeana Vrancea

Toate distinctiile si insignele acordate in urma celor doua evaluari, care reflecta foarte vizibil evolutia bibliotecilor in ceea ce priveste un management profesionist al voluntarilor, cat si toate informatiile despre proiect, pot fi consultate pe pagina acestuia: raftulcuinitiativa.provobis.ro/v/