Puncte de informare în biblioteci pe tematica locuirii – Concurs pentru biblioteci

Săptămâna Naţională a Voluntariatului, ediţia a XIX-a, promovează o temă tare dragă nouă – Oraşe şi comunităţi durabile. Locul în care trăim, orașul, satul sau comunitatea joacă un rol vital în viețile noastre, iar în anul acesta, mai mult ca oricând, ne-am dat seama cât de mult contează să avem un loc al nostru pe care să îl numim “acasă”. Ne-am dorit să creştem gradul de conștientizare în legătură cu această componentă esențială a vieții noastre de zi cu zi – dreptul la locuire.

Am lansat o provocare spre spre bibliotecile care deja ne-au cunoscut și s-au familiarizat cu problematica locurii în cadrul cursurilor noastre – să devină promotori ai dreptului la locuire! 

Astfel, am lansat un concurs pentru bibliotecile participante la cursurile organizate în cadrul proiectului Build Solid Ground, un proiect finanțat de Comisia Europeană, în care 14 organizații din Europa lucrează împreună pentru a stimula implicarea cetățenilor în susținerea dreptului la locuire. Am invitat alături de noi bibliotecile care au luat parte la următoarele cursuri publice organizate de către Pro Vobis:

– Obiectivele Globale și Locuirea – Ce trebuie să știi? (9-12 martie 2020), Măguri-Răcătău

– Obiectivele Globale- Ce trebuie să știi? (8-11 octombrie 2019), Măguri-Răcătău 

– #2 ODD-SDG – Ce-i cu aceste litere? (17-19 aprilie 2019), Bucureşti

– ODD-SDG – Ce-i cu aceste litere? (21-23 noiembrie 2018), Măguri-Răcătău 

Concursul şi-a propus să aducă în atenția unui public mai larg tema locuirii și să contribuie astfel în mod activ la informarea și implicarea utilizatorilor bibliotecilor și a voluntarilor acestora în acțiuni ce cresc gradul de conștientizare în legătură cu dreptul la locuire. 

Pe baza unui regulament de concurs şi a unui formular de înscriere, bibliotecile participante la cursuri au fost invitate să facă parte din schimbare! Ne-am propus să selectăm 6 biblioteci, pe baza candidaturilor primite, care să creeze puncte de informare care adresează  tematica locuirii,  puncte de informare care să fie apoi promovate prin evenimente de lansare, care să aducă oamenii din comunitate mai aproape de această cauză! 

După primirea aplicațiilor, cele 6 biblioteci care ne devin aliate în promovarea problematicii locuirii și în care vor funcționa puncte de informare privind locuirea sunt următoarele:

1.            Biblioteca Județeană „I.S.Bădescu” – Sălaj

2.            Biblioteca Județeană „G.T.Kirileanu” Neamț

3.            Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj

4.            Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad

5.            Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord

6.            Biblioteca „Prof.Ion Buzea” Macin 

Ne bucurăm că au acceptat provocarea de a deschide un punct de informare pe tematica locuirii în cadrul instituției lor și sperăm că ne așteaptă o colaborare frumoasă și cu sens! Pe parcursul Săptămânii Națioanale a Voluntariatului veți afla mai multe detalii despre inițiativele minunate care urmează să fie pregătite de către aceste instituții!