Transfer de expertiza RO-RM in domeniul voluntariatului

In perioada 2-4 iunie 2014 am organizat la Bucuresti atelierul de planificare strategica privind colaborarea in domeniul voluntariatului intre organizatiile-resursa din Romania si Republica Moldova, in cadrul unui proiect finantat de catre Ministerul Roman al Afacerilor Externe din bugetul de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare al Romaniei in parteneriat cu UNDP Bratislava Regional Centre, in cadrul Fondului de Mobilitate pentru Experti Romania-Republica Moldova implementat de FOND.

Proiectul urmareste facilitarea cunoasterii reciproce a organizatiilor resursa in domeniul voluntariatului din Romania şi R. Moldova în vederea intensificarii transferului de expertiza si bune practici prin realizarea unui Plan de transfer de expertiza intre organizatiile resursa in domeniul voluntariatului din Romania și Republica Moldova cu scopul dezvoltarii sustenabile a voluntariatului (acoperind o durată intre 1 și 3 ani).

Atelierul a adus la masa discutiilor extinse reprezentanti ai Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat (Romania) si reprezentanti si colaboratori ai Asociatiei Obstesti Tinerii pentru Dreptul la Viata, organizatia lider in domeniul voluntariautului in Republica Moldova. Timp de 2 zile, cele doua parti si-au prezentat una alteia realizarile, interesele, punctele de expertiza dar si nevoile de imbunatatire. In urma discutiilor au fost identificate cateva directii comune de dezvoltare, printre care se numara infrastructura pentru voluntariat si profesionalizarea managementului voluntarilor in organizatii, si au fost stabilite o serie de puncte comune de actiune.

In cadrul ultimei zile a intalnirii, un rezumat al discutiilor a fost prezentat si supus consultarii in cadrul unei mese rotunde mai largi, la care ne-au onorat cu prezenta reprezentantii Ministerului de Externe din Romania si Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Ambasadei Republicii Moldova in Romania, Ministerului Educatiei din cele doua tari, cat si reprezentanti ai societatii civile – membri ai Federatiei VOLUM – Federatia Organizatilor care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in Romania.

In perioada imediat urmatoare, Pro Vobis va finaliza si va face public un Plan de transfer de expertiza intre cele doua tari, realizat pe baza atelieerului de planificare strategica sus-mentionat.

[jcarousel source=”post” link=”image” size=”150×150″ limit=”10″ items=”3″ speed=”400″ margin=”10″]