Voluntariatul în România în anul 2022

Cine sunt voluntarii din România? De unde provin ei și ce vârste au? Cu ce se ocupă? În ce domenii se implică? Ce tip de sarcini au voluntarii? Care sunt rolurile în care sunt implicați? Cine sunt cei care îi coordonează? Care sunt provocările unui program de voluntariat?

Mai sus sunt întrebările la care ne-am propus să aflăm răspunsuri actuale. În acest sens, am lansat un chestionar, pe care l-am promovat cu ajutorul echipei noastre de voluntari. Chestionarul a ajuns la peste 500 de organizații și instituții care implică voluntari în activitățile lor curente și a fost completat de 195 dintre ele.

În paralel am demarat și un studiu de tip Omnibus, care conține informații despre voluntariat de la 1001 persoane din toate categoriile. Rezultatele studiului Omnibus au fost analizate și interpretate de domnul profesor Gabriel Bădescu, fondator al Centrului pentru Studiul Democrației.

Raportul complet se găsește în prezentarea de mai jos.

Studiul a fost realizat de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat, în cadrul proiectului VERA – „Volunteering Equality Rights Action”, co-finanțat de Uniunea Europeană prin Centrul European de Voluntariat.