Voluntariatul – sarbatorit in lume

Primavara aduce cu sine perioada in care, in numeroase tari din lume, voluntariatul este sarbatorit public la nivel national in cadrul unor saptamani, zile sau festivaluri dedicate voluntariatului, prin campanii care promoveaza implicarea in comunitate, evenimente de anvergura si actiuni de voluntariat.

Romania a sarbatorit pentru prima oara Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV, www.saptamanavoluntariatului.ro) in anul 2002, la initiativa Pro Vobis, capitalizand vizibilitatea creata in anul precedent, 2001, desemnat de Natiunile Unite drept Anul International al Voluntariatului. Peste 10 ani, in 2011, SNV si-a sarbatorit cea de-a zecea sa editie, care a coincis cu Anul European al Voluntariatului 2011. SNV este o initiativa a asociatiei Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat (pe atunci Centrul National de Voluntariat Pro Vobis), care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel national. Evenimentul a fost organizat de-a lungul anilor cu sprijinul centrelor de voluntariat si cu sprijinul a circa 200 de parteneri – ONG-uri, institutii si grupuri de initiativa – din toata tara si are loc in cea de-a treia saptamana a lunii mai. In 2016, SNV editia a XV-a va avea loc in perioada 9-15 mai.

In Canada (www.volunteer.ca) saptamana nationala a voluntariatului se sarbatoreste inca din anul 1943 – cand au fost celebrate eforturile celor care au contribuit la reconstructia tarii dupa razboi. SNV este o perioada special dedicata voluntarilor la fiecare inceput de aprilie, pentru a recunoaste activitatea celor care isi pun la dispozitia semenilor timpul si energia in mod voluntar.

In Statele Unite ale Americii, saptamana nationala a voluntariatului  (http://www.pointsoflight.org/signature-events/national-volunteer-week) se sarbatoreste din 1974, cand presedintele Nixon a semnat primul ordin executiv de declarare a unei saptamani din aprilie ca fiind dedicata voluntarilor. De atunci, fiecare presedinte a emis o proclamatie anuala prin care se reamintea poporului american importanta voluntariatului si a aprecierii milioanelor de americani care isi dedica timpul si resursele comunitatii.

In Marea Britanie, saptamana nationala a voluntariatului (www.volunteersweek.org.uk) se sarbatoreste din anul 1984. Pe parcursul evenimentului au loc numeroase activitati prin care activitatea voluntarilor este recunoscuta si apreciata public, aratand importanta contributiei celor peste 20 de milioane de voluntari la rezolvarea problemelor comunitatii.

Evenimente de celebrare la nivel national a voluntariatului au loc in multe alte tari din lume, in marea lor majoritate primavara sau la inceputul verii si mai rar toamna, in lunile septembrie sau octombrie.

Cateva date din alte tari:

O lista a evenimentelor nationale de celebrare a voluntariatului la nivel european este disponibila pe pagina CEV – Centrul European de Voluntariat.